Srbija

Petak, 16.06.2023.

12:41

Pušten u rad eArhiv: Pristup podacima RGZ besplatan

Republički geodetski zavod pustio je u rad servis eArhiv.

Izvor: Tanjug

Pušten u rad eArhiv: Pristup podacima RGZ besplatan
Foto, ilustracija: Shutterstock/Baloncici

Nova aplikacija omogućava svim građanima Srbije, fizičkim i pravnim licima uključujući advokate, javne beležnike i druge profesionalne korisnike katastra, da "na klik", potpuno besplatno, izvrše uvid i pristupe dokumentima iz baze podataka Digitalnog arhiva RGZ-a u svakom trenutku, 24/7, 365 dana u godini.

Preko ovog servisa, javni beležnici i advokati će imati kompletan uvid u istorijat i pravni kontinuitet vlasništva nad nepokretnostima.

To znači da neće više biti potrebe da se građani bespotrebno upućuju na katastar, pošto će svi potrebni podaci biti dostupni kod notara, navodi se u saopštenju.

Ovaj pristup će omogućiti i advokatima efikasnije obavljanje poslova što će doprineti očuvanju pravne sigurnosti na tržištu nepokretnosti.

Kako se navodi, eArhiv omogućava udobnost i efikasnost u pristupu arhivskim podacima, jer pruža korisnicima uvid, pregled i poručivanje skeniranih arhivskih dokumenata iz centralne baze Republičkog geodetskog zavoda, bez procedure i podnošenja zahteva katastru.

U prvoj fazi su dostupni podaci iz zemljišno-knjižnih uložaka i zemljišnih knjiga/glavnih knjiga. U narednoj fazi, RGZ će proširiti svoju ponudu i omogućiti pristup i drugim tipovima arhivske dokumentacije, uključujući zbirke isprava, arhivske planove i druge vrste dokumenata.

Osim digitalnog pristupa, jedna od prednosti novog sistema je mogućnost preuzimanja svih poručenih dokumenata overenih sertifikovanim digitalnim pečatom i elektronsko plaćanje što doprinosi efikasnosti, pravnoj sigurnosti i eliminisanju rizika od grešaka.

Servisu eArhiv, kao i ostalim 28 javno dostupnim i besplatnim servisima RGZ-a, građani mogu da pristupe preko veb sajta Republičkog geodetskog zavoda.

RGZ nastavlja sa razvojem digitalnih usluga u okviru uspešne reforme zemljišne administracije u Srbiji podržanom od strane Svetske banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

7 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: