Vašington udario na Severnu Koreju: SAD su posvećene ciljanju režimskih mreža

15.06.2023

17:38

0

Amerika uvela nove sankcije Severnoj Koreiji i naučnim institucijama za koje smatraju da su odgovorne za razvoj nuklearnog i raketnog programa te zemlje

Vašington udario na Severnu Koreju: SAD su posvećene ciljanju režimskih mreža
Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Najnovije sankcije koje su SAD uvele Severnoj Koreji usmerene su na sprečavanje razvoja raketa te zemlje, a nakon što su sankcije uvedene kao odgovor na navodno ispaljivanje dve rakete kratkog dometa.

Kako navodi Rojters, američko Ministarstvo finansija je u saopštenju navelo da je uvelo sankcije dvojici državljana Severne Koreje koje je optužila da su umešani u nabavku opreme i materijala koji podržavaju program balističkih raketa te zemlje.

''SAD su posvećene ciljanju režimskih mreža ilegalnih nabavki koje hrane njihove programe naoružanja'', rekao je u saopštenju zamenik ministra finansija za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan Nelson.

Današnje akcije usmerene su na predstavnika Druge akademije prirodnih nauka sa sedištem u Pekingu, za koju je Vašington rekao da je organizacija na nacionalnom nivou odgovorna za istraživanje i razvoj naprednih sistema naoružanja Severne Koreje.

Ministarstvo finansija u saopštenju navodi da Severna Koreja nastavlja da koristi mrežu predstavnika u inostranstvu, uključujući Kinu i Iran, za ilegalni uvoz komponenti neophodnih za njeno oružje za masovno uništenje i programe balističkih projektila.

Severnokorejski programi balističkih projektila i nuklearnog oružja zabranjeni su rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike