Natalija Jokić bila dete iz kolone Srba sa Korduna koje je hrvatska Oluja oterala sa ognjišta! (FOTO)

15.06.2023

10:49

0

Autor: D. P.

Na jedan dan simbol stradanja Srba 1995. godine

Natalija Jokić bila dete iz kolone Srba sa Korduna koje je hrvatska Oluja oterala sa ognjišta! (FOTO)
Natalija Jokić - Copyright Profimedia

Supruga Nikole Jokića, Natalija, kao sedmomesečna beba, 1995. godine napustila je rodni Kordun u majčinom naručju zajedno sa stotinama hiljada Srba iz Krajine.

Tadašnja beogradska štampa izvestila je o najmlađoj izbeglici iz tužne kolone, a ovih dana je na taj događaj podsetio novinar Darko Nikolić u svom tvitu.

 

 

Iz izveštaja koje su tada reporteri "Večernjih novosti" napravile o zbegu Srba pred naletom vojske Franje Tuđmana, izdvaja se ispovest majke male Natalije:

- Mi smo Maćešići. Ovo je Maja, tri i po godine ima. A, ovo Natalija, sedam meseci tek napunila. Prva je beba rođena u ovoj godini, u Krajini - pričala je tada za Novosti mama Danica.

Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey
Nikola i Natalija Jokić

- Nama je ovo druga bežanija. Živeli smo u Karlovcu. Kada tu više nije bilo života, pobegli smo u Slunj. Sada ponovo bežimo, a ne znamo kud. Znamo da više nema nazad. Ako nas neće Srbija, neko će nas, negde, valjda primiti.

Osim reči Maćešića ostala je da svedoči na tužne dane srpske istorije i naslovna strana sa slikom na kojoj je mala Natalija u majčinom naručju čeka kod mosta na Rači prelazak u Srbiju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike