Zdravlje

Utorak, 13.06.2023.

17:49

Pet znakova koji pokazuju da našem telu fali protein

Proteini su bitan deo naše isrehrane jer igraju vitalnu ulogu u održavanju snage mišića, zaceljivanju rana, stvaranju novih ćelija i obnavljanju starih. Ako osoba ne unosi dovoljno proteina, mogu se pojaviti određeni simptomi.

Izvor: index.hr

Pet znakova koji pokazuju da našem telu fali protein
Foto: Profimedia

Najjasniji znak nedostatka proteina je gubitak mišićne mase. Uz njega, može se javiti povećan rizik od lomova kostiju. S obzirom na to da se folikuli kose, kože i noktiju sastoje od proteinskih niti, mala konzumacija proteina može dovesti do slabe i lomljive kose, noktiju i kožnih tegoba. U ekstremnim slučajevima, otečena koža je još jedan od simptoma nedostatka proteina. Na kraju, peti simptom nedostatka proteina je zaostajanje kod rasta dece.

Nedostatak proteina je relativno redak u zapadnim zemljama. Većina zdravih odraslih osoba treba 0.81 gram proteina po kilogramu telesne težine. Tako bi na primer odrasla osoba od 60 kilograma trebalo da uzima između 48 i 60 grama proteina dnevno.

Najbolji izvori proteina su meso (ćuretina, piletina, govedina), ali i mlečni proizvodi. Proteini mogu dolaziti i iz biljnih izvora, poput pasulja, celih žitarica, orašastih plodova i semenki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: