Društvo

Građane pozvali da se priključe najvećoj humanoj porodici

Građane pozvali da se priključe najvećoj humanoj porodici
Foto: Velibor Tripić | Građane pozvali da se priključe najvećoj humanoj porodici

PALE, KOTOR VAROŠ Ovogodišnja kampanja povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se pod sloganom "Daruj krv, daruj plazmu, spasi život i radi to često".

Naime, Crveni krst Republike Srpske obilježio je juče 14. juna  Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, a posredstvom gradskih organizacija u Gradišci i Bijeljini održane su velike akcije davanja krvi.

Kako ističu, u narednom periodu ostale opštinske i gradske organizacije Crvenog krsta širom Republike Srpske realizovaće akcije darovanja krvi, edukativna predavanja građanima i učenicima u školama s akcentom na širenje porodice dobrovoljnih davalaca krvi i mnoge druge aktivnosti.

Svi dobrovoljni davaoci krvi pozvani su da nastave darovati krv, a oni koji do sada nisu učestvovali da se priključe najvećoj humanoj porodici, porodici dobrovoljnih davalaca krvi.

Predsjednik Skupštine Crvenog krsta Kotor Varoš Mladen Petrušić rekao je da je na području ove opštine evidentirano više od 800 dobrovoljnih davalaca krvi.

"Tokom četiri godišnje akcije prikupi se više od 500 doza dragocjene tečnosti i po tome smo prepoznatljivi u Republici Srpskoj", rekao je Petrušić, dodajući da je doprinos dobrovoljnih davalaca krvi nemjerljiv, kako za zdravstveni sistem, tako i za Crveni krst kao organizatora akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, ali i cijelu društvenu zajednicu.

Priznanje za jubilarno, 50. davanje dragocjene tečnosti je dobio Rade Glamočak.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Sanela Kučuk najavila je za 7. jul ljetnu akciju dobrovoljnog davanja krvi, kada će biti upriličeno i tradicionalno druženje dobrovoljnih davalaca sa područja opštine.

Zbog ekspanzije turista i doseljavanja u Trebinje sve su veće potrebe za ljekarskim intervencijama, a samim tim i za većim dozama krvi, ali se na svu sreću zajedničkim aktivnostima najprije samih aktivista i Transfuziološke službe, ali i uz pomoć Gradske uprave, javlja sve više i dobrovoljnih davalaca krvi pa ove dragocjene tečnosti ne nedostaje.

Ovo je zaključeno nakon prijema trebinjskih davalaca krvi i njihovih gosti iz okolnih hercegovačkih gradova, te Srbije i Crne Gore koji su prethodno, povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, darivali krv u Službi transfuzijske medicine u Trebinju.

Ističući i sam da su potrebe za krvlju sve veće, načelnik ove službe Dragan Šarenac je istakao da mogu biti zadovoljni izuzetnim stepenom povećanja davalaštva, a sva krv koju prikupe u Trebinju radi se, kako objašnjava, na onaj najhumaniji način: dobrovoljnim davanjem koje je sve masovnije, ali je i najbezbjednije za pacijente.

"Iz godine u godinu potrebe za krvlju su sve veće, a prošla godina je bila rekordna po broju izdatih jedinica krvi. U ovoj godini to povećanje je za 12 odsto, što govori o tome koliko izazovno vrijeme nas čeka, ali i mi sami imamo promotivne aktivnosti. Na svu sreću, imamo i naše aktiviste koji su najbolji animatori. Na naše zadovoljstvo, svake godine krv daruju i naši maturanti od kojih mnogi ostaju kao davaoci i kasnije, tako da ja mogu da budem zadovoljan brojem mladih ljudi koji nam se priključuju", istakao je Šarenac.

Kragujevčanin Dragan Prodanović, koji je i ovom prilikom u Trebinju darovao krv kao i više puta do sada, kaže da jedni drugima uvijek treba da pomažemo, a prijateljstva se najbolje produbljuju davanjem krvi.

"Kada bilo gde u Srbiji vašim ljudima zatreba krv, tu smo mi da pomognemo, ali isto tako nijedan čovek iz Srbije kome je u Trebinju zatrebala ovakva pomoć nije ostao uskraćen za dozu krvi, jer kome ćemo i jedni i drugi da se obratimo nego našim dragim prijateljima", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije