BiH

Svaka treća stolica u BHDCA prazna već 14 godina

Svaka treća stolica u BHDCA prazna već 14 godina
Foto: N.N. | Svaka treća stolica u BHDCA prazna već 14 godina

BANJALUKA, SARAJEVO - Od ukupno 79 sistematizovanih radnih mjesta u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), trećina ih je upražnjena još od 2009. godine i ona su stručnog karaktera te su zato rezultati sa međunarodnih revizija vazduhoplovnog sistema u BiH izuzetno loši.

To se navodi u Nacrtu odluke o odobravanju novog zapošljavanja u BHDCA, koji je u procesu konsultacija i njime je predloženo novo zapošlјavanje 16 radnika.

Kako se navodi, potrebna sredstva za novo zapošlјavanje, računajući prijem u radni odnos, počevši od 1. januara 2024. godine, iznose 976.000 KM.

Od toga, planirano je da 651.000 maraka bude potrošeno za finansiranje bruto plata i naknada novozaposlenih - za 15 državnih službenika i jednog zaposlenika. Prijem u radni odnos planiran je počevši od 1. januara 2024.

Na hronični nedostatak kadra u BHDCA je, dodaje se, upozorila i Evropska komisija, koja na osnovu sprovedene procjene stanja u BiH, svake godine izrađuje Izvještaj o napretku BiH ka evropskim integracijama.

"Bosna i Hercegovina mora hitno riješiti problem hroničnog nedostatka adekvatno obučenog i kvalifikovanog osoblјa u BHDCA, kako bi se izbjegao rizik bezbjednosnog nadzora", navodi se u izvještaju za 2021. godinu.

U Nacrtu se dodaje da je, uvidom u Izvještaj o napretku za 2021. godinu u oblasti civilnog vazduhoplovstva, vidlјiv problem hroničnog nedostatka adekvatno obučenog i kvalifikovanog osoblјa u BHDCA koji je potrebno hitno riješiti kako bi se izbjegao rizik bezbjednosnog nadzora.

"Jasno je da BHDCA mora imati određenu samostalnost u radu, koja se posebno ogleda u zapošlјavanju stručnog kadra, popunjavanju stručnih radnih pozicija i razvoju lјudskih resursa, kao osnovnih resursa u sprovođenju nadležnosti BHDCA", zaključuje se u Nacrtu odluke o odobravanju novog zapošljavanja u BHDCA.

Inače, trošak zapošljavanja nove radne snage u BHDCA rašće iz godine u godinu. Recimo, u 2025. godini biće potrebno 929.000 KM, jer je, primjera radi, planirano povećanje iznosa za bruto plate zbog primjene veće stope minulog rada. Već u 2026. godini, riječ je o cifri od 933.000 KM.

Iz BHDCA kažu da već duži period imaju izražen problem nedostatka stručnog visokokvalifikovanog vazduhoplovnog kadra, te nepopunjen određen broj sistematizovanih radnih mjesta.

"Naime, prema aktuelnom Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta iz 2009. godine, predviđeno je da BHDCA ima 79 zaposlenih. Od tada do danas taj broj nikada nije bio popunjen i uvijek se kretao između 50 i 55 zaposlenih. Uz to, Direkciju su u određenom broju napuštali visokokvalifikovani stručni kadrovi koji su, zbog boljih materijalnih uslova, odlazili da rade ili u vezduhoplovnu industriju ili u druge države", rekao je Aleksandar Lalović, stručni saradnik za odnose s javnošću i WEB u BHDCA.

Kako je dodao, BHDCA je juče na portalu eKonsultacije objavila Odluku o odobravanju novog zapošljavanja kojom je predviđeno zapošljavanje 16 novih radnika.

"Očekujemo da će Savjet ministara BiH usvojiti ovu odluku te da će BHDCA, kako je to predviđeno Nacrtom odluke, u narednu godinu ući bar donekle ojačana ljudskim resursima kako bi uspješno nastavila da izvršava svoje, Zakonom o vazduhoplovstvu BiH, propisane nadležnosti", poručuje Lalović u izjavi za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije