Srbija se priprema za vojnu vežbu sa članicama NATO

Srbija se priprema za vojnu vežbu "Platinasti vuk" u kojoj učestvuje Vojska Srbije sa pripadnicima oružanih snaga više država, među kojima su neke od članica NATO.
Srbija se priprema za vojnu vežbu sa članicama NATO
Foto: 021.rs

"Ministarstvo odbrane preduzima sve potrebne aktivnosti radi pripreme i realizacije međunarodne vežbe", koja će se održati na jugu Srbije od 14. do 30. juna, navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane Srbije Radiju Slobodna Evropa.

Sjedinjene Američke Države, Severna Makedonija, Slovenija i Bosna i Hercegovina su među državama koje će poslati pripadnike svojih oružanih snaga u Srbiju.

"Platinasti vuk 2023" pažnju javnosti izazvao je zbog toga što je izuzet iz moratorijuma koji je na sve vojne vežbe, sa partnerima sa istoka i zapada, uvela Srbija neposredno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine.
 
Dok su iz SAD pozdravili odluku Srbije, Kremlj je saopštio da će "pažljivo pratiti" vežbu.
 
Na otkazivanje vežbe pozvao je u aprilu desno orijentisani parlamentarni Pokret Dveri, čiji predstavnici održavaju bliske veze sa Rusijom.
 
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević odbacio je taj zahtev, izjavivši da vežba "ne predstavlja presedan, već kontinuitet međunarodne saradnje koja donosi korist Vojsci Srbije i doprinosi unapređenju njene operativne sposobnosti".

U februaru 2022. godine zvanični Beograd je saopštio da neće uvesti sankcije Rusiji i da Vojska Srbije, imajući u vidu politiku vojne neutralnosti, prekida do daljnjeg sve vojne vežbe sa stranim partnerima i sa istoka i sa zapada.

  • Oli

    13.06.2023 13:46
    Kolonija
    Normalno sta se cudite,to su sve ugovorene obaveze R.Srbije prema alijansi iz potpisanog krovnog sporazuma sa NATO Partnerstvo za mir.
  • Kića

    13.06.2023 09:08
    Vežba sa natoom
    Da li će "radi kontinuiteta" uslediti neka vežba i sa drugim oružanim snagama u Svetu...?!
    Recimo, Kina, Indija, Iran, Belorusija, pa i Rudija...?
    Ili da pitamo "gaulajtera Srbije"...?!
    Ovo je još jedna, u nizu, sramota ovog režima i građana "Ambasadorije"...!!!
    Fuj, fuuj, fuuuuj, nato pakt.
  • 9

    13.06.2023 07:26
    Evo prilike
    da u ovoj turi vežbi na "juguSrbije" vojska iste ne morada beži na Krf.
    Nisam samo siguran da li će uz rame imati i vojsku Republike Kosovo.
    I kako će teći saradnja dve susedne države obzirom da bi pinokio da ratuje sa njima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".