Foto-forenzikom ustanovljeno da slika predsednika u "Ribnikaru" ima fotošop; Vučić: Bio sam tamo

Nekoliko medija je tokom prošle nedelje objavilo fotografiju koja bi trebalo da predstavlja dokaz da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić upisao u knjigu žalosti u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Ovo je usledilo nakon pritiska javnosti, ali i optužbi lidera opozicionih stranaka da Vučić nije bio u poseti osnovnoj školi u Beogradu nakon masovnog ubistva 3. maja, piše Istinomer.

Zbog vidljivih vizuelnih nelogičnosti, korisnici društvenih mreža posumnjali su u "fotošopiranje" fotografije.

Predsednik Vučić je u emisiji Ćirilica na TV Hepi rekao da je zaista bio u "Ribnikari", uprkos tvrdnjama da su fotografije njega kako se potpisuje u knjigu lažne.
 
"Ta vrsta mržnje, laži, jezivih laži... Ima cela strana mog ispisanog teksta u školi. Ja ne bij da govorim, vi hoćete da kažete da je specijalac iz Kobri nešto fotošopirao", rekao je.
Ne ulazeći u to da li je i kada predsednik zaista bio u školi, Istinomer je u saradnji sa ekspertima belgijskog fektečeking portala Knack sproveo detaljnu i dubinsku foto-forenzičku analizu i utvrdio da fotografija sadrži tragove digitalne manipulacije koji ukazuju na to da nije u potpunosti autentična.
 
Fotografiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji se upisuje u knjigu žalosti u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" najpre je objavio portal Kurir 8. juna, sa naslovom: "BEZDUŠNO Aleksić pokazao neljudskost grabeći političke poene na tragediji u Ribnikaru: LAGAO DA VUČIĆ NIJE BIO U ŠKOLI! EVO DOKAZA" i pratećim tekstom "Ko još zloupotrebljava ovakve stvari".
 
Istu fotografiju su nakon Kurira objavili i novinska agencija Tanjug, kao i portal Republika (u nešto široj perspektivi). 
 
Na priču Kurira i drugih medija, istog dana su se tokom rasprave u Narodnoj skupštini nadovezali i poslanici vladajuće stranke, poput Jelene Milivojević, Aleksandra Markovića i Nataše Jovanović koji su tokom svojih govora pokazivali fotografiju navodeći je kao neosporivi dokaz da predstavnici opozicije lažu kada kažu da predsednik nije posetio školu.
 
Ubrzo nakon objave na Kuriru na Tviteru su se pojavile prve sumnje u verodostojnost pokazane fotografije. Name, više korisnika je ukazalo na sporne elemente koji deluju fotošopirano.
 
Portal Istinomer je za analizu uzeo fotografiju sa širom perspektivom dostupnu na portalu Republike.
 
Da sporna fotografija zaista deluje digitalno izmanipulisano, svedoče zamagljenja oko odela i ruke predsednika, oštrine ivica stola i stolice, kao i perspektiva stola, stolice i predsednika u odnosu na zid.
 
Par sati od inicijalnog teksta sa fotografijom — ali i diskusije na društvenim mrežama o mogućoj montaži — Kurir je objavio novi set fotografija.
Kako navode, umesto da fotografija koju su objavili otkloni nedoumice, "pokrenuta je hajka uz optužbe da je fotografija fotomontaža".
 
"Draga gospodo, pošto vas dobro poznajemo i znali smo šta možemo da očekujemo od vas i onih koji vas podržavaju u svim vašim spinovima i lažima, nismo objavili sve fotografije koje posedujemo", navodi se u članku Kurira u kojem su objavljene i dve dodatne fotografije predsednika u "Ribnikaru".
 
Međutim, ono što je vidljivo je da i naknadno objavljene fotografije sadrže ista zamagljenja i tragove digitalnih artefakata (desno rame, leva šaka i deo ruke do lakta) na koje je prethodno skrenuta pažnja, uz paradoksalno oštru liniju leđa predsednika u odnosu na naslon stolice. 
 
Stolica i dalje ostaje problematičan detalj kako zid deluje oštrije u odnosu na stolicu.
 
Da su u svakoj od priloženih fotografija prisutni elementi manipulacije, za Istinomer potvrđuje i Jirgen Dedeker, šef multimedijalne i kreativne tehnologije sa Erazmus univerziteteta u Briselu.
 
"Nije nam potreban nikakav softver da bismo uočili da su fotografije (loše) fotošopirane", kaže Dedeker i zaključuje da zaista postoje jaki dokazi da su sve tri dostupne fotografije predsednika iz Ribnikara manipulisane ili da su sastavljene od nekoliko ubačenih elemenata.
 
"Refleksije su netačne ili pokazuju pogrešnu perspektivu, osoba na fotografiji (Vučić, prim. aut.) je isuviše oštro odsečena u odnosu na pozadinu, nema razlike u percepciji dubine između osobe i pozadine, a tu i tamo ima neobjašnjivih objekata ili je prelaz previše nejasan", ističe Dedeker.
 
Detaljniju analizu pogledajte OVDE.

Komentari 78

  • iguman

    15.06.2023 18:32
    Ma, bio još u aprilu.
  • Hrvoje

    15.06.2023 17:19
    Sami ste krivi za vaše stanje u Srbiji.Vi ste glasali za ovo,vi redovito krojite sopstvenu sudbinu ali uvek krivite druge.
  • Hijena

    15.06.2023 16:38
    Auu, sliku ti poljubim!!! Pa sto nisi nasao boljeg majstora za fotosop?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija