BiH

Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Kordića, oglasio se i Šmit

Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Kordića, oglasio se i Šmit
Foto: Printscreen | Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Kordića, oglasio se i Šmit

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH uputilo je u proceduru prijavu protiv Daria Kordića i drugih lica, a koju je ovoj pravosudnoj instituciji podnio Mirnes Ajanović, predsjednik Bosanske stranke (BOSS), nakon što se u javnosti pojavio video snimak na kome Kordić, koji je bio osuđen za ratne zločine govori kako bi “sve ponovio i da je svaka sekunda vrijedila” misleći na događaje zbog kojih je i bio osuđen.

Iz Tužilaštva BiH kratko su naveli da je prijava data postupajućem tužiocu.

Podsjetimo, Ajanović je podnio prijavu zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima.

Kordićeve izjave komentarisao je i Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg RS ne priznaje.

"Činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao. Ta osoba je i dalje ratni zločinac. Kajanje, žaljenje i oprost su ono što bi trebala tražiti. Ovi komentari Darija Kordića bi se mogli shvatiti kao veličanje i glorifikacija njegovih djela. Veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom. Pozivam Tužilaštvo da otvori istragu u tom predmetu, a mora se provjeriti i postoje li određene posljedice u pogledu presude MKSJ-a u slučaju Kordić", izjavio je Šmit.

Ponovo je naglasio potrebu i dao podršku za upis presuda MKSJ-a i Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u krivične evidencije BiH.

"Građani BiH, osuđeni od strane međunarodnih sudova ne bi trebali biti u mogućnosti da dobiju potvrde o nekažnjavanju iz domaćih krivičnih evidencija. Društvo koje teži izgradnji bolje budućnosti bez zločina i genocida, mora prihvatiti činjenice iz svoje historije o kojima postoje sudske presude", naveo je on.

"Visoki predstavnik je čvrsto opredijeljen da to obezbijedi", saopšteno je iz OHR-a.

Podsjećanja radi, 2001. godine Haški tribunal osudio je Kordića, tadašnjeg ratnog komandanta HVO-a na 25 godina zatvora, proglasivši ga krivim za ubistva, nezakonito pritvaranje, neljudski tretman, napade na civile i progon, bezobzirno razaranje naselja i verskih objekata i druga krivična dela nad Muslimanima tokom 1993-1994. godine.

Kordić je osuđen za ratne zločine u selu Ahmići, gdje je stradalo 116 osoba, a među kojima je bilo 11 djece i 32 žene. On je oslobođen 2014. godine, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Povezana vijest: 

Dario Kordić: Sve bih ponovio, svaka sekunda je vrijedila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije