Čeka nas još jedan potop, a onda dolazi leto! Prekosutra stiže ciklon, a onda će četiri dana biti provala oblaka

13.06.2023

08:40

0

Danas i sutra voda će se povući iz poplavljenih područja, ali u četvrtak dolazi visinski i prizemni ciklon koji će doneti obimne padavine

Čeka nas još jedan potop, a onda dolazi leto! Prekosutra stiže ciklon, a onda će četiri dana biti provala oblaka
Ilustracija - Copyright RINA

Poplave zbog obimnih padavina već nekoliko dana prave probleme po Srbiji a meterolog Ivan Ristić kaže za 24sedam da će smanjenje padavina trajati danas i sutra, dok se već prekosutra očekuje ciklon.

- Voda će se povući iz poplavljenih područja, ali u četvrtak dolazi visinski i prizemni ciklon. Biće dosta padavina četiri dana u čitavoj Srbiji. I onda od ponedeljka ide postepeno poboljšanje vremena. Već u utorak biće mnogo više sunca, a sve manje kiše. Može se očekivati poneki popodnevni pljusak, ali će ih biti sve manje. Temperatura će vrlo brzo biti blizu 30 stepeni Celzijusa. Dakle, počinje pravo leto - rekao je Ristić.

Što se tiče padavina koje će biti od četvrtka pa do kraja vikenda, Ristić naglašava da bi one mogle izazvati nove poplave.

printscreen/Instagram/192.rs
 

- Ova četiri dana su kritična i može se desiti da se negde izlije neka reka jer su baš nadošle. Ali prema sadašnjim prognozama to je poslednji jači talas i posle toga se ne vidi neki izraženi kišni period - dodao je on.

Evakuisano šest ljudi zbog poplava

Inače, pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a morali su zbog poplava usled obilnih padavina na teritoriji Kruševca, Čačka i Jagodine da evakuišu šest osoba, od kojih dvoje dece.  

Načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Nedeljko Gagić izjavio je da je u 26 gradova i opština na snazi vanredna situacija.

On je objasnio da je tokom nedelje uveče i ponedeljak ujutru najkritičnije bilo na teritoriji Kruševca, Jagodine, Kragujevca i Sombora gde je voda prodrla u dvorišta i stambene objekte. 

- Trenutno je najkritičnije na teritoriji Grada Čačka gde je voda ušla u više od 200 objekata, zbog nemogućnosti da kišna kanalizacija u kratkom vremenu primi svu količinu vode - rekao je Gagić.

RINA
 

- Od početka obilnih kišnih padavina, 26. maja, koje su dovele do poplava, ukupno su angažovana 762 vatrogasca-spasioca, koji su imali ukupno 355 intervencija, evakuisali su 62 osobe, ugasili su 12 požara izazvanih udarom groma i imali 320 intervencija crpljenja vode iz objekata. U tim intervencijama je angažovano 390  vatrogasnih vozila i više od 400 pumpi - naglasio je Gagić i ponovio apel Ministarstva unutrašnjih poslova građanima u poplavljenim područjima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike