Dostupni linkovi

U Rusiji pritvoren bivši američki padobranac po optužbi za prodaju droge


Zatvor u Vladimirskoj oblasti u Rusiji
Zatvor u Vladimirskoj oblasti u Rusiji

Ruski sud naložio je pritvaranje američkog državljanina po optužbi za drogu zbog čega bi mogao biti osuđen na nekoliko godina zatvora.

Hamovnički sud u Moskvi rekao je da je Trevis Lik (Travis Leake), "bivši padobranac i muzičar" "organizovao prodaju droge mladim ljudima".

Pritvor će mu biti određen "do 6. avgusta 2023. godine" do eventualnog suđenja. Pritvor bi mogao biti produžen, saopštio je sud na Telegramu.

"Upoznati smo sa izveštajima o nedavnom hapšenju jednog američkog državljanina u Moskvi", rekao je portparol Stejt departmenta za AFP.

CNN je objavio da je Lik muzičar i producent koji godinama živi u Rusiji.

Hapšenja američkih državljana u Rusiji učestala su poslednjih godina u trenutku kada se pogoršavaju odnosi između Moskve i Vašingtona, naročito nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Vašington je optužio Moskvu za arbitrarno pritvaranje američkih državljana kako bi ih koristili kao ulog u pregovorima za oslobađanje Rusa koji su zatvoreni u Sjedinjenim Državama.

U martu su ruske bezbednosne službe uhapsile američkog novinara Evana Gerškoviča (Gershkovich) pod optužbom za "špijunažu", koju on negira.

Bivši američki marinac Pol Vilan (Paul Whelan) služi kaznu od 16 godina zatvora u Rusiji, gde je proglašen krivim za "špijuniranje".

U decembru je dogovorena razmena zatvorenika između Moskve i Vašingtona za američku košarkašku zvezdu Britni Griner (Brittney Griner), zatvorenu u Rusiji po optužbi za drogu, i ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, koji je bio zatvoren u Sjedinjenim Državama zbog šverca oružja.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG