Atanacković: Postoje dovoljno jasne indikacije o postojanju najmanje jedne masovne grobnice na lokaciji Nemačkog paviljona 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Odbornik koalicije „Za dobar grad – Moramo“ u Skupštini Beograda i član stranke Zajedno Dejan Atanacković upozorio je danas, pozivajkući se na podatke Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu, da postoje dovoljno jasne indikacije o postojanju najmanje jedne masovne grobnice na lokaciji Nemačkog paviljona nekadašnjeg logora Staro sajmište.

„Zahtevamo momentalno obustavljanje rušenja, omogućavanje arheološkog istraživanja i stavljanje čitavog objekta i okoline pod zaštitu, a u sklopu logora Sajmište iz kojeg je, po nahođenju vlasti, Nemački paviljon proizvoljno izdvojen i proglašen pogodnim za rušenje“, naveo je u pisanoj izjavi Atanacković.

On je istovremeno zatražio „utvrđivanje odgovornosti za rušenje“ ocenivši da je počelo „nezakonito, van svake norme bezbednosti, a uz to i protivno svim dokazima o istorijskom značaju objekta i njegovog pripadanja celini nekadašnjeg logora smrti“.

Postoje dovoljno jasne indikacije o postojanju najmanje jedne masovne grobnice na lokaciji Nemačkog paviljona

Poslanik koslicije Zajedno – Moramo Đorđe Miketić izjavio je ranije danas FoNetu da su predstavnici te koalicije zaustavili nelegalno rušenje Nemačkog paviljona, koji pripada istorijskoj celini Logor Sajmište.

Ovo je prostor stradanja Srba, Jevreja, Roma i antifašista i nasilje nad istorijom i kulturom se mora zaustaviti, rekao je Miketić.

On je izjavio da je sa članovima koalicije Zajedno – Moramo stao ispred bagera i rekao vozaču da zaustavi rušenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari