Najnovije vesti
Vesti Beograd
Skinuo crep sa vile, da sama propadne, pa da onda izgradi zgradu: Neverovatna bahatost vlasnika i investitora na Vračaru

Skinuo crep sa vile, da sama propadne, pa da onda izgradi zgradu: Neverovatna bahatost vlasnika i investitora na Vračaru

Posle rušenja vile u Ulici Janka Veselinovića 10, vlasnik posleratnog objekta u broju 15 skinuo je crep sa ove kuće, kako bi na njenom mestu u narednom periodu nikao moderni stambeno-poslovni prostor! Ipak, komšije i Udruženje za očuvanje Neimara obratili su se nadležnoj inspekciji i Zavodu za zaštitu spomenika kulture, pa su radovi za sada obustavljeni.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Janka Veselinovića 15 Foto: Google Street View / screenshot
Janka Veselinovića 15

Uklonio crep kako bi ubrzao proradanje kuće

Blic preporučuje

Kako tvrde iz ovog vračarskog udruženja, vlasnik nije dobio saglasnost Zavoda da zida novi objekat, zbog čega je uklonio crep kako bi ubrzo propadanje kuće, pišu Novosti.

- Verujemo da bi zgrada još više bila uništena i urušena da komšije nisu brzo reagovale, pa je došao inspektor i u tom trenutku je zaustavio dalje skidanje crepa - istakla je Nada Miletić predsednica Društva za očuvanje Neimara.

- Ipak objekat je osta otvoren i uprkos svim našim naporima da se izdejstvuje da se vrati u prvobitno stanje, četiri nedelje kasnije još stoji otkriveno, crepa nema, karatavan kisne. To znači da je tavanica u sve lošijem stanju.

Još jedan scenario vlasnika i investitora

Zavod za zaštitu spomenika Beograd je u svom dopisu naveo da su od Sekretarijata za inspekcijsko poslovanje tražili da zaustavi rušenje, zatvori gradilište i obezbedi objekat u Janka Veselinovića 15. Oni navode i da je ovde moguće raditi manje intervencije u saradnji sa njima.

- U istom dopisu navodi se da i objekti u Đorđa Vajferta 29 i 31 pojedinačno vrednovati kao autentični građevinski fond prostorni kulturno-istorijske celine Kotež-Neimar, koja je u postupku utvrđivanja za kulturno dobro - ističe Miletićeva.

- Osim ova tri, vlasnici su još nekoliko objekata u okruženju prepustili zubu vremena. Тo je očigledno scenario koji sada investitori pokušavaju da primene, kako bi izbegli i poštovanje propisa i Zavod kao jedinu legitimnu instituciju za očuvanje kulturne baštine.

Takođe, time žele da nadmudre inspekciju, ali i građanstvo koje uvek reaguje kada se ovako nešto desi.

Kulturno-istorijska celina Kotež-Neimar u Evidenciji nepokretnosti pod takozvanom prethodnom zaštitom bila je do decembra 2020. godine, kada je isteka. Novi elaborat je završen, ali od marta se čeka na usvajanje u Vladi Srbije.

(Novosti)