Vesti

0

Brnabić – računajte na moju ostavku, Vučić kaže da su izvesni prevremeni izbori

Izvor: N1

Brnabić – računajte na moju ostavku, Vučić kaže da su izvesni prevremeni izbori

Izvor: Beta / Miloš Miškov

"Računajte na moju ostavku, imate je na stolu, to otvara prostor za tehničke razgovore, razgovarala sam sa Milošem Vučevićem, smatram da su izlaz iz krize parlamentarni izbori do kraja godine, ostavljam predsedniku da donese takvu odluku", rekla je premijerka Ana Brnabić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da je sada jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore.

„Kao predsednica Vlade rekla sam javnosti, u svakom trenutku sam spremna da podnesem ostavku, najveća mi je čast što obavljam dužnost, najveća sreća da sam imala priliku da radim za svoju zemlju“, rekla je Ana Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će nastaviti „da čekaju neke ljude da dođu da razgovaraju“.

Beta-468g2b2a3m

„Ali nam je jasno da se oni nadaju nekim drugim stvarima, koje se nikada neće dogoditi. Nasilja je bilo previše za ovu zemlju od 1990-ih godina pa naovamo. Mi ćemo da nastavimo da čekamo te koji će pokazati malo odgovornosti i verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike u onima koji bi trebalo da pokažu veću ozbiljnost. Ako ne, idemo na izbore. Ovo što je Ana rekla, idemo na ubrzano raspuštanje Narodne skupštine, ona podnosi ostavku, kao predsednik Republike imam obavezu da ponudim nekom drugom u narednih 30 dana ponudim mandat za formiranje Narodne skupštine. Ako se ispostavi da niko drugi nema većinu, pošto ukoliko Ana Brnabić podnese ostavku, SNS neće želeti novi mandat… dakle, ukoliko se to dogodi, ostaju nam ustavni rokovi od 45 do 60 dana za održavanja novih izbora“, rekao je Vučić.

On je dodao kako su „spremni da se oko datuma izbora i toga da li da budu održani u isto vreme kada i neki drugi“ dogovore, ali da to nije pitanje nečije partijske volje.

„To nije pitanje nečije partijske volje, već razgovora svih političkih činilaca, ali svakako ne mesto gde će manjina nadjačati većinu. Ali će se i većina truditi da bude poštena, ozbilja i da da sve od sebe da napravi neku vrstu tehničkog dogovora sa predstavnicima manjine“, rekao je Vučić.

Sada je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, kazao je predsednik Srbije i ponovio da prelazne Vlade neće biti.

Brnabić je rekla da ne misli da je sve što su radili bilo savršeno, da su neke odluke morale da se donose u kratkom roku, ali misli da su rezultati „neupitni, jasni i da Srbija nije nikada na ovaj način napredovala“.

„Jedan od mojih legata je elektronska uprava, kada sam postala ministarka za državnu upravu, čak i matične knjige smo imali u papirnom obliku. Digitalizacija u koju je tada verovao jedino vučić, od političara retko ko, od političara u opoziciji niko. Nije bilo sve savršeno, ali smo dali sve od sebe i mislim da imamo rezultate kojima svako od nas i od naših građana može da se ponosi“, rekla je ona.

Kako je naglasila, monstruzni zločini koji su se dogodili su nas šokirali, pogodili i duboko promenili.

„Mislim da ova zemlja i svako od nas pojedinačno nakon takvih tragedija nikada neće biti isti. Želim još jednom da izrazim najdublje saučešće porodicama. Kao Vlada trudili smo se da zajedno sa predsednikom, kao što uvek radimo, odmah smo usvojili određene mere kako bi naša zemlja bila bezbednija, kako bi dugorčno uspostavili bezbednije društvo“, rekla je.

 

Vučić pozvao poslanike vlasti i opozicije da vode računa kako govore u Skupštini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras poslanike i vlasti i opozicije da vode računa o tome na koji način govore u Skupštini Srbije.

"Pozivam i jedne i druge da vode računa o tome, zato što neki drugi ljudi gledaju. Ja nemam vremena da to gledam da budem iskren, imam dosta posla dnevno. Poštujem vrhovno zakonodavno telo u državi, ali nemam vremena da ga gledam", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Komentarišući izjave političara iz regiona o protestima "Srbija protiv nasilja", Vučić je kazao da će oni "uvek da traže svoje interese, a da u ovom trenutku njega vide kao svog protivnika".

"Ne mislim da to posebno loše govori, ili da bi moralo posebno loše da govori o onima koji protestuju... Ja mislim da je najbolji odgovor onima koji ne žele dobro Srbiji, a znam za gospodina (šefa kabineta predsednice Kosova) Bljerima Velju da ne želi dobro Srbiji, najbolji odgovor je naš mir, staloženost, stabilnost i odgovornost", kazao je on.

Upitan o presudi novinaru Bošku Savkoviću, koji je tokom protesta nosio lutku sa likom Vučića obešenu o transparent, kazao je da ga poznaje "iz nekih ranijih vremena" i da neće da komentariše, ali izjave opozicije o tom slučaju ocenio kao licemerne.

Naveo je da je prvo traženo da ta osoba bude uhapšena, zatim da je pričano da ga je postavila vlast ili "UDBA", a da se na kraju pokazalo da je reč o "istaknutom opozicionom aktivisti" i da je nakon toga pisano da nošenje lutke nije krivično delo, a na kraju zakazan i protest zbog hapšenja.

Vučić je dodao da izuzetno poštuje ljude koji su izašli na ulice jer su želeli da promene nešto u zemlji pošto ih je pogodila tragedija, ali da "nikada neće gajiti ništa drugo sem prezira prema političarima i tajkunima koji su zloupotrebili tragediju".

Ocenio je da se "oni koji su tobož borci za toleranciju" u Srbiji ponašaju kao da su "progonitelji iz 48. godine", kada nije smelo da se misli drugačije, inače će biti na stubu srama.

"Ja zato molim sve ljude u Srbiji i sa jedne i sa druge strane - ovo verbalno nikada nije dobro i nikada nije lepo i svako verbalno nasilje ću da osudim, ali fizičko nasilje je nešto što država ni po koju cenu neće dozvoliti nikom i neće se tolerisati", kazao je Vučić.

Upitan o pevanju na utakmicama protiv urednice Insajdera Brankice Stanković, kazao je da osuđuje pretnje i da misli da je to "besmisleno i sramota".

"Reč je o ženi koja im ništa nije skrivila, besmisleno je i sramota je da se bilo šta govori i peva protiv nje i pozivam ih da to ne čine. A neću nikada nekoga moliti da prestane da peva ili da govori nešto protiv mene, zato što smatram da kao predsednik države imam obavezu da to trpim", rekao je Vučić.

 

Ideja zakona korporativno upravljanje preduzećima, imamo pobune i u SNS i u koaliciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ideja povučenog Zakona o upravljanju preduzećima u vlasništvu države bilo da se u javna preduzeća uvede korporativno upravljanje.

"Imamo pobunu i kod koalicionih partnera zato što hoće da nastave sa 'muljačinama'. I unutar partije kojoj sam do juče pripadao isto tako", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Ocenio je da oni koji govore da vlast želi da nešto krade na taj način "polaze od sebe".

"Govorite kako neko hoće da prodaje ta preduzeća. Pa mi to možemo i bez tog zakona, što lažete, što izmišljate, što obmanjujete javnost", kazao je Vučić.

 

Od petka hleb sava jeftiniji tri dinara, molićemo MMF da ne povećavamo cenu struje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će hleb "sava" od petka, 9. juna, pojeftiniti tri dinara i koštati, 54 dinara umesto 57 dinara, i najavio da će zamoliti Međunarodni monetarni fond (MMF) da struja ne poskupi.

"Cena hleba će biti niža pet odsto, to nam je važno zbog zaustavljanja inflacije, tendencije su dobre, inflacija se zustavlja, pomalo i pada, ali moramo da ubrzamo taj proces", rekao je večeras Vučić u obraćanju u Predsedništvu.

Dodao je da će zamoliti MMF da se ne poveća cena električne energije na koju se Srbija obavezala u septembru, pošto vlasti smatraju da nema "problem sa finansijama".

"Mislimo da je važnije da to ne utiče na povećanje drugih cena da bi mogli brže da obaramo inflaciju do osam odsto da bi se sledeće godine mučili da je spustimo na 3-3,5 ili četiri odsto", rekao je Vučić.

On je rekao da će roditelji i staratelji dece starosti do 16 godina dobiti za svako dete po 10.000 dinara, da će prijavljivanje početi 20. avgusta i da je za 1.190.000 dece izdvojeno oko 100 miliona evra.

Vučić je rekao da je doneta odluka i da se podeli još 100.000 turističkih vaučera "koliko od sutra", čija je vrednost 5.000 dinara.

Istakao je da moli građane da što veći deo leta i zime provedu u zemlji i da je prihod od turizma dobar i da je za prva tri meseca porastao 40 odsto.

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR