Sindikat poštanskih radnika pozvao na skup 9. juna ispred pošte u Takovskoj kako bi javno bili pročitani njihovi zahtevi 1Foto: Beta/ Milan Timotić

Samostalni sindikat poštanskih radnika pozvao je na okupljanje u petak, 9. juna ispred zgrade pošte u Takovskoj 2, kako bi javno bili pročitani zahtevi, koji će biti upućeni predsedniku Nadzornog odbora Preduzeća Boriši Šarencu.

Okupljanje je zakazano za 17 časova ispred sedišta tog preduzeća, što je sat vremena pre zakazanog okupljanja građana na protestu „Srbija protiv nasilja“, koji se održava ispred Skupštine Srbije.

Nije poznato da li će se nezadovoljni radnici Pošte Srbije priključiti ovom protestu.

Oni zahtevaju isplatu dela dobiti za 2022. godinu.

„S obzirom da je po Završnom računu ostvarena dobit, zahtevamo da se ona hitno raspodeli zaposlenima do kraja juna meseca“, jedan je od zahteva.

Takođe, oni traže smenu v.d. direktora Zorana Đorđevića.

„Zbog nesposobnosti i zbog nezainteresovanosti za boljitak našeg Preduzeća, zbog sve lošijih poslovnih rezultata. Hitno smenjivanje, zajedno sa ljudima koje je doveo. Davanje većih ovlašćenja direktorima RRJ i RJ“, saopštili su oni.

Oni traže i postavljanje generalnog direktora zakonskim putem, putem konkursa, po Statutu JP „Pošta Srbije“:

„Član 38. – direktora Preduzeća imenuje Osnivač na period od četiri godine, na osnovu sprovedenog javnog konkursa u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravni položaj javnih preduzeća. Član 39. – za Direktora Preduzeća može biti imenovano lice koje ispunjava uslove predviđene zakonom kojim se uređuje pravni položaj javnih preduzeća. Postavljanje stručnih ljudi sa iskustvom, na mesta koja koja zahtevaju stručnost“, istakli su oni.

Još jedan od zahteva je povećanje zarada za 15 odsto.

„Da se izvrši analiza dosadašnjeg poslovanja, da se uradi rebalans budžeta i da se pronađu sredstva za povećanje zarada“, traže oni.

Oni zahtevaju i hitan sastanak sa predsednikom NO Preduzeća.

„Pozivamo sve zaposlene, sindikalne organizacije i njihove članove, da se okupimo u što većem broju, da javno izrazimo zabrinutost za trenutno i buduće stanje u našem preduzeću, od kojeg zavisi mnogo porodica. U pitanju je opstanak JP „Pošta Srbije“ i opstanak samih zaposlenih“, naveli su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari