07. jun  2023. 09.10  | Izvor: Tanjug

Blinken i Bin Salman o ljudskim pravima i bilateralnim pitanjima

RIJAD -

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razmotrio je danas sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom širok spektar bilateralnih pitanja u "otvorenom, iskrenom" razgovoru, rekao je Rojtersu jedan američki zvaničnik.

Odnosi dve zemlje su duže vreme zategnuti zbog stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i neslaganja oko politike Vašingtona prema Iranu i Rijada prema Izraelu, prenosi Rojters.

blinkene, bin, salman

Blinken, koji je u Saudijsku Arabiju stigao u utorak, i prestolonaslednik, de fakto vladar kraljevstva , tokom sastanka koji je trajao sat i četrdeset minuta, razmotrili su mnoge teme, uključujuci odnose sa Izraelom, sukob u Jemenu, nemire u Sudanu, kao i poštovanje ljudskih prava, naveo je zvaničnik koji nije želeo da mu se otkrije identitet.

"Postoji dobar stepen približavanja u pogledu potencijalnih inicijativa u kojima delimo iste interese, i istovremeno prepoznavanje određenih razlika", saopštio je američki zvaničnik.

Očekivalo se da ce dobrim delom diskusije dominirati moguća normalizacija odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, iako su zvaničnici ranije umanjili verovatnoću bilo kakvog trenutnog ili veceg napretka po tom pitanju.

Prema ovom izvoru, Blinken i Mohamed bin Salman su razgovarali o potencijalu za normalizaciju odnosa sa Izraelom i dogovorili se o nastavku dijaloga o tom pitanju.

Rijad nije sledio primer Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, u uspostavljanju odnosa sa Izraelom 2020. godine pod prethodnom administracijom SAD Donalda Trampa, rekavši da se prvo treba pozabaviti ciljevima palestinske državnosti.

U aprilu je Saudijska Arabija obnovila odnose sa Iranom, regionalnim rivalom i najvecim neprijateljem Izraela.

Razvijanje civilnog nuklearnog programa jedan je od uslova Rijada za normalizaciju veza sa Izraelom, rekao je izvor upoznat sa razgovorima, potvrđujuci izveštaj Njujork tajmsa iz marta, a saudijski i američki zvaničnici to nisu javno potvrdili.

Prestolonaslednik i Blinken su takođe razgovarali o Jemenu i potencijalnim načinima za rešavanje problema koji još postoje, dok je Blinken zahvalio Rijadu zbog nastojanja da se postigne primirje u Sudanu i pomogne u evakuaciji američkih državljana.

Prema američkom zvaničniku, Blinken je takođe pokrenuo pitanja poštovanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, kako na širem nivou, tako i u vezi sa pojedinačnim slučajevima, ali nije saopšteno konkretno kojim, navodi Rojters.

Srodne vesti