Kula: Počeli radovi na izgradnji duhovnog centra „Emaus“ (FOTO)

izgradnja-emaus-kula
KULA/RUSKI KRSTUR – Polaganjem kamena temeljca počeli su radovi na izgradnji duhovnog centra „Emaus“ u Ruskom Krsturu, na prostoru Marijinog svetilišta Vodica.

Početku ovih radova prisustvovali su predstavnici grkokatoličke crkve, kao i vernici iz svih krajeva Srbije i okruženja. Takođe, ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Nenad Ivanišević, predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, zamenik predsednika opštine Kula, Karolj Valka, pomoćnica predsednika opštine Kula, Jelena Pavkov, kao i predstavnici Saveta Mesne zajednice Ruski Krstur. Ove radove finansiraju Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, opština Kula i mnogobrojna rusinska zajednica u Kanadi. Nakon što bude izgrađen, „Emaus“ će stojati na raspolaganju vernicima koji, iz godine u godinu, u sve većem broju posećuju Vodicu. Pokrajinski sekretar, Nenad Ivanišević, istakao je da izgradnja ovog duhovnog centra jeste nadgradnja svega onoga što sekretarijat radi na polju jačanja i podrške verskom turizmu:

„Sekretarijat koji ja vodim, razvoj kulturnog i verskog turizma na teritoriji AP Vojvodine jeste od velikog značaja. Zajedno sa prijateljima iz Sekretarijata za kulturu započeli smo to da radimo u Sremskim Karlovcima i za mene ovo jeste nadgradnja svega onoga što u profesionalnom smislu radim. Pomagali smo Karlovačku bogosloviju, crkvu u Starom ili Novom Žedniku, a danas smo u Ruskom Krsturu. Ovo jeste nešto što ostaje iza nas i mislim da upravo naziv ovog centra jeste zajednički put. Mi smo svi na zajedničkom putu i srećan sam što živimo u Srbiji, u zemlji u kojoj se snovi ostvaruju. Pre neki dan snovi su se ostvarili u Inđiji, u nedelju u Novom Žedniku, a danas i u Ruskom Krsturu. Kada smo ujedinjeni i zajedno nema tog sna koji nećemo ostvariti.“

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, rekao je da je opština Kula multinacionalna, multikonfesionalna i tolerantna sredina. Takođe, naglasio je značaj verskog aspekta unutar društva i, ujedno, značaj za samu lokalnu samoupravu u celini:

„Zadovoljan sam što se već nekoliko poslednjih godina obnavljaju crkve, i pravoslavne, i katoličke, i ovaj prostor ovde, ,,Vodice“, iz godine u godinu dobija sve bolji izgled, uz podršku, pre svega, samih Krsturčana i Rusina iz celog sveta, ali i Opštine Kula i Pokrajine. Uz pomoć Pokrajine urađen je projekat i krenulo se u jedan veoma ambiciozan, uz Božiju pomoć i veliki projekat izgradnje jednog centra ovde, na ,,Vodici“. Zadovoljan sam, pre svega, što se obnavljaju praktično sve crkve. Ove godine bilo je velikih poslova na pravoslavnoj crkvi u Sivcu, Svetosavskom domu u Crvenki. Velika je podrška zajednice, verujućeg naroda i naravno, Opštine Kula, koja učestvuje u svim tim projektima'“.

Vladika kir Georgije Džudžar, krsturski episkop, rekao je da izgradnja jednog ovakvog duhovnog centra nosi sa sobom veliki značaj za rusinsku zajednicu, grkokatoličku crkvu, ali takođe i za opštinu Kula:

„Izgradnja jednog ovakvog duhovnog centra je od velikog značaja i za rusinsku zajednicu, za crkvu i za opštinu Kula. Mi tu dolazimo po 170. put na zavetni dan. Ove godine slavimo 200 godina od ukazivanja, što nije malo. Rodila se ideja, iz potrebe, da se sagradi jedan duhovni centar ovde, u kojem bismo se mogli okupljati ne samo preko leta, nego i zimi, gde bismo dolazili na duhovne vežbe, duhovne susrete, deca sa posebnim potrebama, a takođe i osobe koje imaju potrebu da budu tu i nekoliko dana, koji imaju duševne rane. Svedoci smo koliko čuda i isceljenja je bilo. Zahvaljujući jednoj donatorki, mogli smo početi ali to je deseti deo. Kažu kada se počne, tada će se i završiti. Neka Bog da još puno tih ljudi, dobrotvora, koji će prepoznati ovaj projekat koji će, na prvom mestu, biti za duhovnu korist“.

izgradnja-emaus-kula
Foto: Q media
izgradnja-emaus-kula
Foto: Q media
izgradnja-emaus-kula
Foto: Q media

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.