06. jun  2023. 06.52  →  13.01 | Izvor: Tanjug

Uništen deo Kahovske hidroelektrane, međusobne optužbe Moskve i Kijeva za napad

MOSKVA -

Gornji deo Kahovske hidroelektrane, na jugu Ukrajine, uništen je u granatiranju, a sama brana rezervoara nije uništena, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Leontjev, načelnik administracije Novokahovskog gradskog okruga.

Brojni Telegram kanali noćas su preneli informacije da je Kahovska hidroelektrana, koja je pod kontrolom ruskih snaga, navodno potpuno uništena, a neki su objavili snimke srušene brane.

kahovska, hidrocentrala, kahovka

IAEA: Nema direktne opasnosti po NE Zaporožje zbog oštećenja Kahovske brane

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da pažljivo prati situaciju posle granatiranja Kahovske brane, na jugu Ukrajine, ali da nema "neposredne nuklearne bezbednosne opasnosti" po nuklearnu elektranu u Zaporožju.

Prethodno je ukrajinska državna agencija za atomsku energiju Energoatom upozorila da uništenje brane hidroelektrane Kahovka predstavlja opasnost po NE Zaporožje, ali da je situacija pod kontrolom, preneo je Rojters.

"IAEA je upoznata s izveštajima o šteti" na brani, navodi na Tviteru međunarodna agencija sa sedištem u Beču.

"Stručnjaci IAEA u NE Zaporožje pomno prate situaciju, nema neposredne nuklearne opasnosti u nuklearki", dodaje se u objavi.

Energoatom je za rušenje brane okrivio ruske snage, navodeći da se nivo vode u rezervoaru brane brzo smanjuje i ističući da to predstavlja "dodatnu pretnju" po nuklearku koja je pod ruskom kontrolom, pošto je voda neophodna za rad elektrane i hlađenje.

"Trenutno je jezero za hlađenje stanice puno: od 8.00 časova vodostaj je 16,6 metara, što je dovoljno za potrebe stanice. Trenutno je situacija u ZNPP pod kontrolom, ukrajinsko osoblje prati sve pokazatelje, navodi se u saopštenju.

"Bilo je nekoliko pogodaka u dva sata ujutru u gornjem delu hidroelektrane ... i on je srušen. Brana nije uništena i to je velika sreća, rekao je za Leontjev.

Dodao je da je nivo vode nakon toga nizvodno porastao za 2,5 metara.

Kako prenosi Rojters, ruska i ukrajinska strana se međusobno optužuju za napad na HE, koji je doveo do izlivanja vode u ratnoj zoni.

Neprovereni video snimci na društvenim mrežama prikazuju niz jakih eksplozija oko Kahovske brane, a na nekima se vidi kako se voda izliva.

Brana visoka 30 i duga 3,2 kilometra sagrađena je na Dnjepru 1956. godine u sklopu hidroelektrane i sadrži rezervoar od 18 kubnih kilometara koji snabdeva vodom Krim i nuklearku Zaporožje, pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska vojska saopštila je na svojoj Fejsbuk stranici da su ruske snage digle branu u vazduh.

"Razjašnjavaju se razmere uništenja, brzina i količina vode, kao i poplavljeno područje", navodi ukrajinska vojska.

Prema navodima jednog predstavnika lokalne vlasti pod kontrolom Moskve, a na koga se poziva Rojters, granatiranje je predstavljalo teroristički napad, kako ruska strana karakteriše ukrajinske udare.

HE Kahovka više ne može da se obnovi, akumulacija će nestati za četiri dana

Ukrajinska kompanija Ukrhidroenergo saopštila je danas da Kahovska hidroelektrana, koja je oštećena u granatiranju za koje uzajamno optužuju Rusija i Ukrajina, ne može biti obnovljena jer je oprema potpuno uništena.

Ukrhidroenergo navodi da je prostorija u kojoj se nalazi mašinsko odeljenje potpuno uništena, prenosi Unian.

Dodaje se da će akumulacija Kahovka nestati u naredna četiri dana i da vodostaj vec ubrzano opada.

Brana Kahovka u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom ruskih snaga, urušena je jutros u granatiranju za koje se uzajamno optužuju Rusija i Ukrajina.

Stanovništvo iz oko 300 kuća u Novoj Kahovki evakuisano zbog rušenja brane

Stanovništvo iz oko 300 kuća u Novoj Kahovki, na jugu Ukrajine, evakuiše se nakon rušenja brane hidroelektrane koja se nalazi u blizini, saopštile su proruske vlasti, prenosi TASS.

Evakuacija stanovništva u okrugu Nove Kahovke, koji se nalazi na obali reke Dnjepar, počela je nakon što je srušena brana hidroelektrane Kahovka.

"Sada izmeštamo stanovnike koji su direktno na obali. Grad je još uvek pod granatiranjem. Mislim da ce stanovnici iz oko 300 kuca biti evakuisani i već se sada evakuišu, kako bi izbegli žrtve ," rekao je za TV Rusija-24 načelnik proruske opštinske uprave Vladimir Leontjev.

kahovska, hidrocentrala, kahovka, 1

Stoltenberg: Nečuven čin napada na Kahovsku branu, ugrožene hiljade civila

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je danas napad na branu Nova Kahovka koji, kako je naveo, još jednom pokazuje brutalnost ruskog rata u Ukrajini i upozorio da su ugrožene hiljade civila i pričinjena šteta životnoj sredini.

"Ovo je nečuven čin koji još jednom pokazuje surovost ruskog rata u Ukrajini", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse naveo je i da uništavanje brane "dovodi u opasnost hiljade civila i izaziva ozbiljnu štetu po životnu sredinu".

On je naveo da je šteta na hidroelektrani u Kahovki izazvana granatiranjem Kijeva i da je to nanelo ozbiljnu štetu životnoj sredini.

Prema njegovim rečima, nivo vode u reci Dnjepar u Novoj Kahovki porastao je više od 10 metara zbog kolapsa HE Kahovka i mogao bi da dostigne do 12 metara pre nego što počne da opada.

"Voda je porasla, nastavlja da raste. U roku od 72 sata, prema prognozama, ona ce krenuti da opada. Grad je poplavljen, Dnjeprovska avenija je već pod vodom. To znači da je voda porasla za više od 10 metara, rekao je Leontjev.

Kijev evakuiše civilno stanovništvo zbog rušenja dela brane Kahovske HE

Ukrajinske vlasti proglasile su danas uzbunu i pozvale civilno stanovništvo na evakuaciju iz potencijalno plavnih zona na desnoj obali reke Dnjepar, zbog uništenja dela brane Nova Kahovka, prenosi Gardijan.

Stanovnici više sela u takozvanoj "zoni opasnosti", kao i dela grada Hersona, ostrva Korabel, pozvani su da isključe sve električne uređaje, ponesu samo ono najnužnije i prate uputstva vlasti.

Brojni Telegram kanali noćas su preneli informacije da je Kahovska hidroelektrana, koja je pod kontrolom ruskih snaga, navodno potpuno uništena, a neki su objavili snimke srušene brane.

"Bilo je nekoliko pogodaka u dva sata ujutru u gornjem delu hidroelektrane ... i on je srušen. Brana nije uništena i to je velika sreća, rekao je RIA Novosti Vladimir Leontjev, načelnik administracije Novokahovskog gradskog okruga.

Dodao je da je nivo vode nakon toga nizvodno porastao za pet metara.

Prema njegovim rečima, obim razaranja u hidroelektrani Kahovka je veoma ozbiljan i zahteva rekonstrukciju "iz temelja".

Prema proruskim vlastima u Novoj Kahovki, poplavama bi moglo da bude pogođeno 80 naselja, a oštećenje na brani će dovesti i do problema sa vodosnabdevanjem Krima, prenosi TASS.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zakazao je hitan sastanak zbog eksplozije brane Nova Kahovka na jugu Ukrajine, objavio je danas na Tviteru sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov, prenosi Rojters.

Ukrajinska nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da rušenje brane može imati negativne posledice po Zaporošku nuklearnu elektranu, ali da je situacija pod kontrolom.

Za rušenje brane oni su okrivili ruske snage i saopštili da su "u noći 6. juna 2023. ruski osvajači digli u vazduh branu Kahovske HE.

Zelenski je za uništenje brane takođe je okrivio, kako je naveo, ruske teroriste.

Zelenski je na Tviteru objavio snimak srušene brane i objavio: "Ruski teroristi. Uništenje brane na hidroelektrani Kahovka samo potvrđuje celom svetu da moraju biti izbačeni iz svakog kutka ukrajinske teritorije. Ne treba da im se ostavi ni jedan jedini metar, jer će svaki metar iskoristiti za teror", objavio je Zelenski.

Kahovska hidroelektrana je šesta i poslednja u nizu hidroelektrana na Dnjepru, nalazi se na pet kilometra od Nove Kahovke i pod kontrolom je ruskih snaga od samog početka napada na Ukrajinu.

Moskva tvrdi da oružane snage Kijeva od tada gotovo neprekidno granatiraju hidroelektranu i Novu Kahovku, navodi RIA Novosti.

Grosi: Nedostatak hladne vode mogao bi da poremeti rad generatora u nuklearki

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafael Grosi izjavio je danas da bi nedostatak hladne vode u nuklearnoj elektrani Zaporožje, usled urušavanja Kahovske brane, mogao da poremeti rad njenog dizel generatora za hitne slučajeve.

"Odsustvo hladne vode u ključnim sistemima za hlađenje tokom dužeg vremenskog perioda moglo bi da dovede do topljenja goriva i neoperabilnosti dizel generatora za hitne slučajeve", naveo je Grosi u saopštenju, prenosi Bi-Bi-Bi.

On je dodao da "nema neposredne opasnosti po bezbednost elektrane" i naglasio da postoje brojni alternativni izvori vode, uključujući veliki hladnjak pored elektrane.

Područje oko nuklearne elektrane, koja je u blizini oštećene brane, pripada delu Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije.

Peskov:Kijev izveo sabotažu na brani da prekine vodosnabdevanje Krima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izneo je danas tvrdnju da je Ukrajina izvela sabotažu na brani Kahovka kako bi odvratila pažnju od njene neuspele kontraofanzive i kako bi Krimu uskratila vodosnabdevanje.

On je rekao da već sada može da se nedvosmisleno kaže da je reč o namernoj sabotaži ukrajinske strane i odbacio tvrdnje Kijeva da je Moskva digla branu u vazduh, prenosi TAS S.

"Pored toga, jasno je da je kao jedan od ciljeva sabotaže postavljeno da se Krim liši vode. Nivo vode u rezervoaru opada, a samim tim i snabdevanje kanala je smanjeno. Naglo je smanjeno", rekao je novinarima Peskov.

On je dodao da akt sabotaže koju je Ukrajina počinila nad hidroelektranom Kahovka može imati ozbiljne posledice po stanovnike regiona, ali i po životnu sredinu

Peskov je rekao da predsednik Rusije Vladimir Putin prima izveštaje o situaciji, od ministarstva odbrane i drugih nadležnih službi.

Proruske vlasti u delu Hersonske oblasti u Ukrajini, koja je pod njihovom kontrolom, proglasile su vanredno stanje u Novoj Kahovki, zbog urušavanja brane.

Kako navode, 600 kuća je poplavljeno, prenosi TAS S. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas Rusiju da su njene snage iznutra digle u vazduh branu hidroelektrane Kahovka na jugu Ukrajine.

Kijev, koji je za eksploziju na velikoj brani hidroelektrane na jugu zemlje optužio Moksvu , istražuje incident kao navodni ratni zločin i kao moguće kriminalno uništavanje životne sredine ili "ekocid", saopštila je danas kancelarija ukrajinskog državnog tužioca, prenosi Rojters.