U Dolovu postoje tri crkve na tri brega i udruženje vinara koje slavi tri slave

DOLOVO – U Dolovu kod Pančeva svega je po tri. Tri crkve na tri brega. Ali i jedno udruženje u Dolovu koje je omeđeno sa tri slave.

Dolovačka Vinarijada se svečano zatvara svake godina 14. februara, na dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinara. Zbog posla oko organizacije manifestacije članovi udruženja se pošteno zamore, pa ne mogu adekvatno da u krugu članstva obeleže slavu.

Tako se rodila ideja da Udruženje vinara i vinogradara „Sveti Trifun“ Dolovo, za svoju krsnu slavu uzme Letnjeg Svetog Nikolu, koji se obeležava 22. maja.

Međutim, ni tu mukama nije kraj, jer je Letnji Sveti Nikola seoska slava, pa svaka kuća u Dolovu dočekuje svoje goste iz drugih mesta.

Ni tad vinari ne mogu svoju krsnu slavu u meraku proslaviti, pa je nađeno sledeće rešenje: Vinari svoju krsnu slavu proslavljaju dan uoči praznika „Duhovi“.

Duhovi se proslavljaju u drugim mestima, konkretno i u Deliblatu, pa da bi se ikako kao članstvo mogli iskupiti, dan uoči Duhova se nametnuo kao dobro rešenje.

Tako je bilo i ove godine. U subotu, 3. juna, dan uoči Duhova, dolovački vinari su obeležili svoju krsnu slavu u objektu svog vinograda. Pedeset članova udruženja je prisustvovalo ovoj svečanosti u objektu čija izgradnja odlučno odmiče. Objekat od skoro ima dva uređena toaleta. Izidan je i vinski podrum, tako da ovaj objekat sa obližnjom crkvom Vodicom koja se takođe ozbiljno uređuje i i sa obližnjim arheološkim nalazištem „Ciglana“ čini svojevrstan „trougao“ na izlazu iz Dolova na putu za Mramorak.

Kako god okreneš, u Dolovu svega po tri i to baš uoči praznika „Duhovi – Sveta Trojica“, saopštavaju nam iz Dolova.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.