05. jun  2023. 14.28  | Izvor: RTV (Isidora Bobić)

"Ženska strana Grčkoškolske ulice" u Muzeju grada Novog Sada (AUDIO)

NOVI SAD -

Izložba "Ženska strana Grčkoškolske ulice" autorke Ivane Jovanović Gudurić svečano je otvorena u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, u Dunavskoj 29, i trajaće do kraja avgusta. 

audio icon

grcko, skolska, ulica, izlozba

Prikazuje proces stvaranja ženske građanske kulture na našem prostoru, oličene u trima Novosađankama. Na ovu temu, za Radio Novi Sad govorila je Ivana Jovanović Gudurić.  

"Izložba je posvećena trima Novosađankama Mileva Simić, Zora Vučetić Stefanović, i Vida Vulko Varađanin  koje spaja mnogo toga zajedničkog. Sve tri su živele krajem XIX i početkom XX veka u Grčkoškolskoj ulici ( "koja predstavlja galeriju istorijskih ličnosti"), a najvažnija činjenica je ta da su svaka na svoj način, nekim svojim životnim izborima i stilovima stvarale neku žensku građansku kulturu na teritoriji Novog Sada."

Na izložbi "Ženska strana Grčkoškolske ulice" je predstavljen i rad značajnih ženskih obrazovnih i društvenih institucija poput Srpske više devojačke škole, Dobrotvorne zadruge srpkinja novosatkinja i Ženskog muzičkog udruženja, objašnjava Ivana Jovanović Gudurić.

Tagovi
Srodne vesti