Najnovije vesti
Vesti Politika
Moratinos: Španija za brzu integraciju Srbije u EU

Moratinos: Španija za brzu integraciju Srbije u EU

Španija će nastaviti da se zalaže za brzu integraciju Srbije u Evropsku uniju i nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, poručio je šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos

U razgovoru sa predsednicom Skupstine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović u Madridu, ministar spoljnih poslova Španije je poručio građanima Srbije da im je Španija prijatelj na putu kojim Srbija nepovratno ide ka EU, saopštio je srpski parlament.

Španija je jedna od pet zemalja članica EU koje nisu priznale nezavisnost južne srpske pokrajine i predsednica srpskog parlamenta je zahvalila na principijelnom stavu podrske naporima Srbije da očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet na celini svoje teritorije, u granicama priznatim u UN, piše u saopštenju.

Đukić-Dejanović i Moratinos razgovarali su o evropskim integracijama Srbije i predsednica srpskog parlamenta istakla je poseban značaj angažovanja Španije, jer je upravo u vreme španskog predsedavanja EU otpočet proces ratifikacije SSP-a sa Srbijom.

Srpska delegacija, koju pored predsednice čine i potpredsednica Judita Popović i predsednik skupstinske Grupe prijateljstva sa Španijom Nikola Lazić, prisustvovala je delu sednice Kongresa poslanika Španije na kojoj je premijer Hose Luis Rodriges Sapatero istakao da su tokom spanskog predsedavanja učinjeni značajni koraci za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, a naročito u deblokadi ratifikacije SSP-a sa Srbijom.

Predsednik španskog Kongresa Hose Bono Martines izjavio je ranije danas na sednici Kongresa, kojoj je prisustvovala i predsednica srpskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović, da ta zemlja snažno podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Predsednica Skupštine Srbije je, drugog dana posete Madridu, prisustvovala delu sednice na kojoj je vlada premijera Hose Luisa Rodriges Sapatera branila antikrizne mere i korake preduzete tokom španskog predsedavanja Evropskom unijom.

"Poštovana predsednice, u zemlji ste koja ima prijateljske veze sa vašom i pružamo vam snažnu podršku za vaš ulazak u Evropsku uniju", poručio je španski kolega Đukić Dejanović.