05. jun  2023. 11.37  →  19.58 | Izvor: RTV (Branislav Ugrinov)

U Banatskom Velikom Selu obnovljena Zavičajna kuća

KIKINDA -

U Banatskom Velikom Selu kod Kikinde upriličena je svečanost povodom zvaničnog otvaranja obnovljene Zavičajne kuće, simbola doseljavanja stanovnika Bosanske Krajine u Banat nakon Drugog svetskog rata. Grad Kikinda, Fond za izbegla i raseljena lica i Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu obezbedili su oko milion dinara za obnovu objekta podignutog 1997. godine.

video icon

U Banatskom Velikom Selu kod Kikinde obnovljena je Zavičajna kuća, simbol doseljavanja stanovnika Bosanske Krajine nakon Drugog svetskog rata.

 

kikinda, fotografija, kuća, ki, 1Objekat je podignut 1997. godine i da od tada nije bilo nikakvih ulaganja, zbog čega je Zavičajna kuća bila u lošem stanju. Grad Kikinda, Fond za izbegla i raseljena lica i Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu obezbedili su oko milion dinara za obnovu objekta.

''Ogroman doprinos u obavljanju radova na Zavičajnoj kući dali su članovi Udruženja 'Krajiški višeboj' i članice Udruženja 'Orhideja'. Sve manifestacije odvijaju se na ovom mestu, u blizini ovog objekta karakterističnog za Krajišnike'' – kaže Mira Pepić Pećanac, predsednica Saveta mesne zajednice Banatsko Veliko Selo.

Radove su volonterski izvodili članovi Udruženja "Krajiški višeboj" zajedno sa ostalim stanovnicima sela.

''U poslednjih 12 godina, uz Krajiški višeboj, na ovom mestu održano je još dvadesetak drugih manifestacija’’ – dodaje Borislav Stojisavljević, predsednik Udruženja "Krajiški višeboj".

kikinda, fotografija, kuća, ki, 2

Fond za izbegla i raseljena lica i Grad Kikinda izdvojili su sredstva za renoviranje spoljašnjosti kuće i uvođenje strujnog priključka i rasvete.

‘’Ovo je idealna prilika da se meštani okupljaju i tako neguju običaje koje su im preneli njihovi preci'' – ističe Aleksandar Đedovac, direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu.

‘’Meštani, Grad Kikinda, Mesna zajednica i Fond za izbegla lica zajedničkim snagama su uspeli da saniraju krov i uvedu struju u objektu, kako bi Zavičajna kuća bila lepo mesto za okupljanje i koja će sve Velikoselce podsećati odakle potiču'' – nadovezao se Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Banatsko Veliko Selo danas ima oko 2. 000 meštana. Doseljenici su nakon Drugog svetskog rata došli iz Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Bihaća i Drvara.