Projekat uređenja Almaškog kraja dobio nagradu Architizer

Projekat urbanističko-arhitektonskog uređenja prostorne kulturno-istorijske celine - Almaškog kraja, dobio je nagradu Architizer A+Award za projekat u kategoriji Unbuild Landscape.
Reč je o projektu sveobuhvatne rekonstrukcije dela grada koji je smešten između Almaške i najstarije pravoslavne crkve u Novom Sadu - Saborne crkve, i koji obuhvata delove Podbare, Salajke i Starog grada.
Pokrajinska vlada finansirala je izradu projektno-tehničke dokumentacije. Rekonstrukcija Almaškog kraja zajednički je projekat Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada.
Prva faza radova obuhvata ulice: Zlatne grede, Skerlićevu, trg na susticanju Zlatne grede i Skerlićeve, Milovana Vidakovića, deo Ulice Đorđa Jovanovića od Kosovske do Save Vukovića i deo Ulice Save Vukovića od Đorđa Jovanovića do Lađarske. 
 
 
Radovi obuhvataju zamenu infrastrukture i kolovozne konstrukcije, postavljanje granita i porfira, uređenje parternih površina, saobraćajne signalizacije, javnog osvetljenja, hortikulture, urbanog mobilijara i turističke signalizacije. Ovaj projekat izvodi se uz nadzor projektanata i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uz koordinaciono telo koje čine predstavnici Pokrajinske vlade, Grada, Srpske pravoslavne crkve, Matice srpske i Udruženja "Almašani".
 
U okviru projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja biće rekonstruisan ceo javni prostor u obuhvatu Almaške, Kosovske, Pašićeve, Temerinske ulice i Trga Marije Trandafil.
 
 
Reč je o prostoru koji obuhvata 22 hektara. Projektom sanacije biće obuhvaćeno preko 400 objekata, privatnih kuća i javnih zgrada. Projekat podrazumeva i potpunu obnovu almaškog kanalizacionog kolektora, koji nije rekonstruisan poslednjih 50 godina. Projektom je predviđeno ozelenjavanje prostora, pa će umesto sadašnjih 150, biti više od 500 stabala visokog rastinja i biće formirane travnate površine, sa zalivnim sistemom.
Realizacijom ovog projekta biće proširena i pešačka zona u Ulici zlatne grede i Skerlićevoj. Biće izmenjena i koncepcija saobraćaja i izgrađene javne garaže po obodu zaštićene prostorne kulturno-istorijske celine.
 
Arhitekta Đorđe Bajilo, direktor firme DBA, koja je izradila projekte, zahvalio je u ime celog tima za poverenje i podršku na ovom kompleksnom projektu.
 
"Nagradu doživljavam kao zajednički uspeh svih nas, kao promociju Grada Novog Sada, Pokrajine Vojvodine, naše države, ali i struke i brige o istoriji i nasleđu", izjavio je Bajilo.
  • pajo patak

    04.06.2023 16:13
    @Ja
    Kraj se obnavlja od para onih koji uredno plaćaju porez i sve dažbine od XVIII veka, za razliku od " sirotinje " sa adica.
  • pajo patak

    04.06.2023 13:32
    blago almaškom kraju
    što ima almašku crkvu.
  • NStulip

    04.06.2023 12:42
    Re: /
    Jednosmerna za autobomile, dvosmerna za bicikle....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.