Šta bi se desilo sa našim organizmom ako bismo jeli svaki dan po jedno jaje 1Foto: Shutterstock

Da li volite da jedete jaja za doručak? Tokom nedelje, često se čini da je kuvanje jaja previše dugotrajno, ali vikendom oni pronađu put do mnogih doručka. A, da li je preporučljivo jesti jaja svaki dan?

Da vidimo da li ćete od sada češće ili ređe pripremati jaja. Svakako preporučujemo da ujutro pojedete hranljiv doručak, jer ćete tako izbeći mnoge nezdrave grickalice, ali šta se dešava u telu ako svaki dan jedete jaja za doručak?

Ako želite da izgubite nekoliko kilograma ili masti, jaje je odlična ideja za doručak, posebno uz salatu ili drugo povrće. Ovim ćete, kao što smo spomenuli na početku, dobro jesti i izbegavati grickalice tokom dana, koje najverovatnije ne bi bile zdrave. Ako želite da smršate, takođe ćete morati da uključite redovnu vežbu i uravnoteženu ishranu u druge obroke.

Potom, jaja sadrže puno fosfolipida – bioaktivnih jedinjenja koja pozitivno utiču na upale. Sa manje upale, takođe ćete imati manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, a sposobnost vašeg tela da razgradi masti će se poboljšati.

Kada su jaja redovan deo vašeg jelovnika, nivo“dobrog“ holesterola raste u vašem telu. To znači manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Organizmu su posle vežbanja potrebni, između ostalog, proteini koji „hrane” mišićno tkivo posle napora. Zato su jaja takođe dobra večera posle treninga. To ne znači da ćete ličiti na Hulka, već da ćete voditi računa o pravilnom oporavku organizma i vremenom ćete primetiti lepo oblikovanu figuru.

Jedno veliko jaje sadrži četvrtinu dnevne preporučene doze selena. Selen je mineral koji pomaže funkcionisanju imunog sistema i reguliše hormone štitne žlezde.
Više energije

Da li vam ujutru uvek nedostaje energije? Zatim pojedite jaja uz šoljicu kafe. Sadrže vitamin B2, koji je jedan od vitamina B-kompleksa i pomaže telu da pretvori hranu u energiju. Možete se zaljubiti u jutra uz pravi doručak.

B-vitamini neguju kosu, kožu, oči i jetru. Pored vitamina B2, jaje sadrži i vitamine B5 i B12, koji obezbeđuju pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

Možda ste čuli da nutricionisti kažu da su jaja hrana za mozak. Za to se kaže da je „kriv“ holin, koji je sastavni deo ćelijskih membrana i potreban za sintezu acetilholina. Nedostatak holina je povezan sa neurološkim poremećajima i smanjenom kognitivnom funkcijom.

Ako vam nedostaje bilo koje od 9 aminokiselina koje se nalaze u jajima, odgovor vašeg tela na stres može biti gori nego što bi inače bio. Ključna aminokiselina je lizin, koji organizam ne može sam da proizvede, pa se mora uneti u organizam hranom. Lizin ima pozitivan efekat na smanjenje nivoa stresa u telu, a takođe i na anksioznost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari