Capital.ba

Opao broj milijardera u svijetu: Sada ih ima “samo” 3.194

03.06.2023. / 14:25

NJUJORK – Svjetski milijarderi “oslabili” su prošle godine i gledajući ukupno bogatstvo, ali i u ukupnom broju pojedinaca koji se mogu pohvaliti pripadnošću ovom elitnom klubu, pokazuju posljednji podaci.

Altratin popis milijardera pokazuje da SAD i dalje u potpunosti dominiraju na rang listi sa 955 milijardera, a zatim slijede Kina na drugom mjestu sa 357 i Njemačka na 3. mjestu sa 173. milijardera.

Sve tri zemlje su zabilježile pad milijardera u 2022. godini, pri čemu je Amerika zabilježila pad od 2,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, Kina je zabilježila pad od 10,8 odsto, a Njemačka 1,7 odsto, piše FOX Business.

U izvještaju je utvrđeno da je 2022. godina donijela prvi godišnji pad globalne populacije milijardera od 2018. godine. Zabilježen je pad za 3,5 odsto na 3.194 pojedinca u, kako su analitičari nazvali “godini ekstrema”, ukazujući na nestabilnost globalnog tržišta, rat Rusije u Ukrajini, istorijski visoku inflaciju i monetarno zatezanje.

Ukupno bogatstvo milijardera je takođe opalo, palo je za 5,5 odsto na 11,1 bilion dolara, što je drugi najveći pad u posljednjoj deceniji.

Prema Altrati, milijarderi čije je bogatstvo snažno povezano sa tehnologijom, zdravstvom i nekretninama zabilježili su najveći pad neto vrijednosti, dok su najviše otpornosti pokazali oni čije je bogatstvo vezano za industrije kao što su vazduhoplovstvo, odbrana, građevinarstvo i hrana i pića.

Dvije zemlje zabeležile porast milijardera

Od prvih 15 zemalja milijardera, samo dvije su zabilježile porast svoje milijarderske populacije. Populacija milijardera u Rusiji porasla je za 4,7 odsto na 112, dok je Singapur doživio porast od osam odsto na 54. Možda nije iznenađujuće da su najveći gradovi sa milijarderima pogodili slični trendovi.

Njujork je prošle godine izgubio dva milijardera, ali i dalje drži najveću populaciju milijardera na svijetu sa 136. Hong Kong je takođe izgubio par milijardera, ali je i dalje na drugom mjestu sa 112, a San Francisko je na trećem mjestu sa 84 nakon što je izgubio jednog milijardera 2022. Fox Bussines

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!