"Moskva sve razume" 1EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

„Moskva sve razume i duboko saoseća sa Srbima“ izjavljuje po ko zna koji put ruski ambasador u Srbiji Bocan-Harčenko.

I zaista, Moskva sve razume, a pre svega svoj interes – a samo i jedino u interesu Moskve je „otvaranje drugog fronta“ u Evropi, tj. eskalacija sukoba Srba i Albanaca na Kosovu.

I zar nije tako bilo i ranije?

„Medijski div“ kako ga je nazvao jedan njegov gost u „Ćirilici“, očigledno aludirajući i na njegovu visinu – a Milomir Marić je jedan od retkih koji su niži čak i od „trojca“ Lenjin-Staljin-Putin sa njihovom visinom od po 168 cm – čak i taj Marić je jednom u „Ćirilici“ preneo tvrdnju da nisu to engleski agenti podsticali Beograđane i Srbe na puč od 27. marta 1941, već ruski agenti.

A kome je do Rusima bilo tada najpotrebnije otvaranje još jednog fronta, nakon što je Nemačka prva pogazila pakt sa SSSR-om (Ribentrop-Molotov, odnosno Hitler-Staljin)?

I ne samo što Rusi delimično stoje iza sukoba na Balkanu počev od 90-ih pa do danas, i iza puča 1941, nego se treba zapitati i kako je počeo Prvi svetski rat?

Svi znamo: organizacija „Mlada Bosna“, u kojoj je bilo najviše Srba, izvršila je atentat na Franca Ferdinanda.

Rat bi verovatno počeo i bez toga, ali je činjenica da je počeo upravo od toga (na najveću štetu upravo Srba).

Znamo i da je iza „Mladobosanaca“ stajala Srbija – u najmanju ruku Apis i njegovi „Crnorukci“.

Ali čini mi se da je malo ko svestan da su iza Srba najverovatnije stajali opet Rusi.

Naravno da ogromna većina Rusa nije želela izbijanje tog rata – pre svega car Nikolaj i njegova supruga, koja je bila 100% Nemica, dok je on bio Nemac „samo“ 99,2% (izračunali sami Rusi).

Nikolaj se čak nemačkom kajzeru u pismima obraćao sa „brate“ – verovatno simbolično, ali nije isključeno ni da su bili u dalekim srodničkim odnosima.

Dakle, car i carica nikako nisu želeli rat, ali u ruskom generalštabu je bilo takvih koji jesu – pre svega zato da Rusija „povrati“ teritorije, jer je veliki deo Ukrajine, mali Belorusije pa i jedan deo Poljske, na koju Moskva odavno polaže prava, bio u sastavu Austrougarske monarhije i Nemačke.

Oni su sasvim dobro proračunali da će nakon rata te zemlje pasti pod vlast Moskve, samo nisu shvatili da to više neće biti carska Rusija, već ona upravo najzlikovačkija država otkako države postoje – boljševički SSSR (20-50 miliona Rusa ubijenih u vlastitim konclagerima, po tvrdnjama samih Rusa).

I treba reći da su tadašnji Srbi, na čelu sa Petrom i Aleksandrom Karađorđevićem, bili pametniji od sadašnjih, kojima su omiljeni ruski pisci nacionalboljševici Eduard Limonov i Zahar Prilepin, a omiljeni svetski lider takođe nacionalbošljevik „baćuška“ Putin.

Dakle, Moskva sve razume. I Zapad razume. Čini se da čak i Vučić dobro razume šta se događa. Jedini koji i dalje ne razumeju su većina pripadnika najumnijeg naroda na svetu, srpskog.

Autor je pisac i prevodilac

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari