Haradinaj poziva na smenu Kurtija, optužio ga za izdaju

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj pozvao je Skupštinu Kosova da smeni premijera Aljbina Kurtija zbog kako je rekao, situacije na severu Kosova i pogoršanja odnosa sa SAD.
Haradinaj poziva na smenu Kurtija, optužio ga za izdaju
Foto: Beta/AP
"Ko od ovoga (što Kurti radi) ima koristi nego Putin, Srbija, naši neprijatelji. Iz tog razloga, predlažem vama, poštovani poslanici, da idemo sa predlogom i raspustimo Kurtijevu vladu", rekao je Kurti na sednici parlamenta.
Ocenio je da "nije ništa novo" što se "Kosovo suočava sa Srbijom" ali je po njegovim rečima, Kurti stvorio "nepoverenje" unutar samog Kosova.
"On je kontinuirano izazivao nepoverenje kod saveznika Kosova, posebno bezbednosnih. Kao rezultat tog nepoverenja, odnosno Kurtijeve nelojalnosti, usledile su sankcije SAD", rekao je Haradinaj.
 
Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku ocenio je da Kurtijeva politika "vodi Kosovo ka gubitku saveznika i suvereniteta". Ocenio je da Kosovo "napadaju bande", a da je premijer "u nesrećnom napadu na prijatelje i međunarodne saveznike".
 
"Kao rezultat toga, Kosovo se na kraju suočilo sa tenzijama i nemogućnošću da obavlja osnovne ustavne dužnosti demokratski izabranih gradonačelnika na severu, ali i sa sankcijama i međunarodnim kaznama neviđenih razmera", kazao je lider DSK.
 
Abidžiku je optužio Kurtija da je "u sukobu sa celim demokratskim svetom".
 
"Bez naših saveznika, odnosno sa saveznicima koji su protiv nas, naša zemlja teško da će uspostaviti suverenitet, integritet i stabilnost", rekao je Abidžiku.
 
Premijera Kurtija kritikovao je i predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići koji ga je optužio da je bez koordinacije sa drugim političkim akterima započeo "avanturističku akciju" na severu Kosova.
 
"Umesto da se ponašate kao premijer, ponašate se kao osrednji novinar državne televizije i ne znate da kažete šta ćete ovim stavovima postići. Možda mislite da je dobro izaći i reći 'ne verujte medijima', ali ovaj narod zaslužuje malo više poštovanja", rekao je Krasnići.
 
Ocenio je da su lokalni izbori na severu Kosova održani zbog "Kurtijevih grešaka".
 
"Održani su zbog Vaše odluke o registarskim tablicama koja na kraju povlačite, kao što sve drugo povlačite. Odložili ste izbore za 23. april jer ste imali nameru da se dogovorite sa Vučićem. Odložili ste rok za četiri-pet dana kada su dali mogućnost Srpskoj listi da učestvuje, a oni nisu učestvovali", rekao je Krasnići.
 
Pozvao je Kurtija da "umesto govora u Prištini" zajedno odu na sever do novoizabranih gradonačelnika.
 
Sednica Skupštine Kosova nastavljena je oštrom raspravom u kojoj poslanici vlasti podržavaju mere premijera, dok ih poslanici kritikuju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.