Tadić: EU da se izjasni

Agencije

23. 06. 2010. u 13:05

Predsednik Srbije izjavio je u Istanbulu da EU mora da jasno kaže da li želi da primi u članstvo zemlje balkanskog regiona i da li je spremna da im na tom putu pomogne

PREDSEDNIK Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Istanbulu da Evropska unija mora da jasno kaže da li želi da primi u članstvo zemlje balkanskog regiona i da li je spremna da im na tom putu pomogne.

"Evropska unija mora da nam kaže da li nas želi i da li je spremna da i na praktičnom planu radi sa nama kako bi ispunili preuzete obaveze. Evropa bi trebalo da nam iskreno odgovori, bez izgovora", poručio je Tadić na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Tadić se još jednom založio za punopravno članstvo svih zemalja regiona u EU dodajući da "jedino kada cela jugoistočna Evropa bude u potpunosti integrisana u EU obećanje o miru najavljenom nakon hladnog rata biće u potpunosti i ispunjeno".

On je takođe ponovio da Srbija "nikada ni pod kojim uslovima", neće promeniti svoj principijelan stav o Kosovu dodajući da Srbija smatra da je "dijalog jedini način da se garantuje dugoročan mir u regonu".

Tadić je ocenio da je nivo poverenja među zemljama jugoistočne Evrope na visokom nivou i da u velikoj meri napreduju regionalni napori ka pomirenju.

U cilju potpunog pomirenja svi narodi moraju da snose odgovornost za ono što su pojedinci učinili u njihovo ime, rekao je Tadić uz primedbu da se neke zemlje još nisu dovoljno distancirale od događaja u prošlosti.

"Bez obzira kojem narodu pripadaju, ratni zločinci ne smeju da se veličaju kao heroji rata. Njih ne smemo veličati i slaviti kao heroje, jer to je osnovna obaveza savremene civilizacije", rekao je srpski predsednik.

Tadić je takođe istakao da borba protiv organizovanog kriminala mora da bude prioritet zemalja u regionu jer su transnacionalne kriminalne mreže najveća opasnost za prosperitet jugoistočne Evrope.

"Objavili smo im rat i nećemo štedeti napore kako bi iskorenili tu pretnju", rekao je on.

Niko neće ostati izvan zakona, rekao je Tadić i dodao da će policija i pravosudni organi u Srbiji nastaviti da "neumorno gone vođe kriminalnih grupa i njihove saradnike".

SREBRENICA

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će 11. jula u Srebrenici prisustvovati obeležavanju 15. godišnjice zločina počinjenog nad Bošnjacima.

Tadić je, obraćajući se na samitu šefova država Procesa saradnje jugoistočne Evrope, podsetio da je Skupština Srbije usvojila deklaraciju kojom se osuđuje taj zločin.

"Upućeno je saučešće i izvinjenje porodicama žrtava. Nijedan parlament nije uradio nešto slično", kazo je Tadić, prenosi Srna.

"Neki još nisu rešili da naprave dovoljnu distancu između sadašnjosti i prošlosti. Kao neko ko je bio predvodnik u našem naporu da prevaziđemo tragično nasleđe 90-ih, želim da poručim da svi to treba da učine", rekao je Tadić.

On je rekao i da su odnosi sa Hrvatskom značajno unapređeni: "Mi smo pokazali spremnost da rešavamo sva do sada nerešena pitanja".

TADIĆ PUTUJE U CRNU GORU

Predsednik Srbije boraviće 6. i 7. jula u zvaničnoj poseti Crnoj Gori, najavili su danas u Istanbulu Tadić i predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Tadić i Vujanović su naglasili da će to biti prilika da se razgovara o unapšređenju bilateralnih odnosa, jačanju političke i ekonomske saradnje i procesu integracija dve države u Evropsku uniju.

Tadić je naglasio da Srbija aprolutno podržava evropsku perspektivu Crne Gore i istakao da je važno da se veze među ljudima ne prekidaju zbog političkih nesporazuma.

"Navijajte u Crnoj Gori za Srbiju večeras, nadam se da ćemo proći dalje", rekao je Tadić.

Vujanović je naglasio da će poseta Tadića Podgorici biti prva zvanična poseta predsednika Srbije Crnoj Gori.

On je rekao da će današnje razgovore sa Tadićem nastaviti u Podgorici o unapređenju ekonomske saradnje, izgradnji putne infrastrukture i međusobnoj podrsci u procesu evropskih integracija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Ivan

23.06.2010. 15:44

Malo malo, pa Istanbul, Evropa se izjasnila da nas ne zeli, a vi se predsednice sada izjasnite koje uslove treba da ispunimo da udjemo u Osmanlijsko carstvo.

Cinic

23.06.2010. 16:41

Obicno je kad covem mora da bira izmedju dva zla bira ono manje! A kodnas kao da nemozemo da zivimo bez vece doze adrealina!

PPP

23.06.2010. 19:13

Snazno nas podrzava drzava koju nikada nece primiti u EU!?! Tadic "psiholog"?!? Da bi ovo shvatili, nama prostim ljudima, treba psihijatar.

filipo

23.06.2010. 20:47

Dali ce Tadic da nauci tursku lekciju iz samopostovanja. Turci su zeleli u EU, EU ih je odbila svakakvim zahtevima i uslovima i onda su se Turci okrenuli sami sebi. Njihova alternativa bese njihova drzava. Naravno da nas EU zeli, samo svi uslovi jos nisu ni njima poznati.Naravno, Turci nisu bili bez sluha, prihvatili su izmene koje su im odgovarale.Sada imaju poveliku nezavisnost ekonomije, politike, vojske. A kojim koracima nas vodi nasa vlast?