Почетна > Србија
Србија

УН: Србија је међу 10 светских лидера по темпу развоја Е-управе (ВИДЕО)

Србија је одличан пример добро урађене дигитализације, а наше амбиције су да извоз у сектору информационо-комуникационих технологија (ИКТ) ове године достигне четири милијарде евра, изјавио је министар Михаило Јовановић у Дохи на Катарском економском форуму.
Фото: Војводина уживо

Држава Србије последњих година изграђује капацитете за што ширу дигитализацију целе државе, а план је да до краја 2025. године 99% домаћинстава у Србији има приступ широкопојасном интернету.

Очекује се да ће извоз у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ) са садашњих 2,7 милијарди евра, до 2030. године достићи 10 милијарди евра.

Како је саопштило Министарство информисања и телекомуникација, сектор ИКТ за нашу државу представља непроценљиви извор за раст девизног прилива, нова радна места, креирање повољних услова за рад и додатна улагања.

Ове године, у прва три месеца држава је на пољу ИКТ услуга извезла 786 милиона евра, а амбиције за ову годину су извоз у вредности од четири милијарде евра.

Министар Јовановић је нагласио да је Србија према последњем извештају Уједињених нација, међу 10 земаља света које су у последње две године највише напредовале у области електронске управе, док је према најновијем глобалном извештају Светске банке, који прати напредак у области дигиталне трансформације, Србија на четвртом месту у Европи.

Фото: FOTO: UN E-government Development Index 2022, извор: serbianmonitor.com

Када је реч о Индексу телекомуникационе инфраструктуре (ТИИ), Србија такође напредује. У поређењу са 2020. годином, вредност ТИИ-а у извештају за 2022. годину побољшана је за чак 27 места, а очекује се да ће се још више побољшати до 2025. године пуним увођењем руралног широкопојасног интернета – који треба да покрије 99% домаћинстава у Србији.

Још једно велико достигнуће у овогодишњем извештају УН је позиција Србије на Индексу еПартиципације. Српска еПартиципација је на 15. месту у свету. У ствари, само три чланице ЕУ, односно Данска, Финска и Естонија, имају више партиципативне онлајн интеракције између државе и њених грађана.

Дугорочна улагања и напори Србије у дигиталној трансформацији јавног сектора сигурно су допринели резултатима забележеним у истраживању. Србија је прошле године била међу 10 светских лидера по темпу развоја Е-управе. Померањем за 18 позиција на Индексу развоја е-управе (ЕГДИ), Србија се налази испред већине земаља у региону, па чак и испред 6 земаља чланица ЕУ – Хрватске, Мађарске, Румуније, Бугарске, Чешке и Словачке.

Фото: FOTO: UN E-government Development Index 2022, извор: serbianmonitor.com

Циљ државе Србије је да до 2025. године завршетком дигитализације, сви грађани имају подједнаке могућности за коришћење електронских услуга, од административних, преко образовних, пословних, мултимедијалних …

Иако је највећи број новоотворених ИТ компанија у Београду, одмах за њим налази се Нови Сад. Према подацима из 2022. године у Новом Саду послује чак 900 ИТ компанија од укупно 2.500 регистрованих на територији наше државе. Иако огромну већину чине микро и мала предузећа, у Новом Саду послују и светски познате компаније попут: Schneider Electric DMS NS, Ximedes, RT-RK, “Levi9”, “H-Teć”, “VegaIT Sourcing”… том списку крајем 2022. године придружила се и водећа америчка компанија “IBM”.

Компанија “Vega IT”, највећа домаћа ИТ компанија у Новом Саду, реконструкцијом зграде некадашњег Радничког универзитета обезбедиће нових 500 радних места за програмере.

Како изгледа готово завршена зграда ове компаније, погледајте у видеу:

Преузмите андроид апликацију.