Tendencija rasta vodostaja reke Save

SREMSKA MITROVICA – Ukoliko se u narednom periodu intenziviraju padavine, postoji mogućnost da vodostaj reke Save u Sremu dostigne nivo vanredne odbrane od poplava. Prema današnjim merenjima Sava kod Sremske Mitrovice je na 611 cm, što je ispod redovne odbrane od poplava koja se uvodi na 650 cm.

Popularna Gradska plaža u Sremskoj Mitrovici je pod vodom, i kakp sada stvari stoje kupači koji umeju i tokom maja da iskoriste tople dane, ove godine će morati da sačekaju da se Sava vrati u svoje korito. Iako na oko to deluje zabrinjavajuće, stručnjaci kažu da se radi o nebranjenom području i da za sada nema razloga za paniku, jer iako je proteklih dana usled obilnih padavina reka rasla, ali još uvek nije dostigla nivo redovne odbrane od poplava.

Nadležna vodoprivredna preduzeća prate stanje na terenu i u koordinaciji su sa lokalnim Štabom za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici.

Foto: mojgradsm.rs

U Gradskom štabu za vanredne situacije kažu da su potezi na terenu definisani na sednici koja je održana sredinom maja i da su spremni i što se tiče ljudstva i mehanizacije ukoliko voda zapreti gradu.

Trenutno, na dan 1. juna, vodostaj Save kod Sremske Mitrovice prema poslednjim merenjima iznosi 611 cm, redovna odbrana od poplava se uvodi na 650 cm, a vanredna na 750 cm. Grad ima mogućnost, da se ukoliko vodostaj dostigne i nivo od 1000 cm, „brani“ mobilnim panelima koji su kupljeni posle majskih poplava 2014. godine kada je Sava najozbiljnije „pretila“ da poplavi grad.

Foto: mojgradsm.rs

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.