Predstava "Crveno" u Bitef teatru: Gostovanje Kruševačkog pozorišta sa provokativnom pričom o genijalnom slikaru Marku Rotku i zlu koje danas živimo 1Foto promo Kruševačko pozorište

 

Drama koja je Džonu Loganu 2010. donela prestižnu nagradu Toni za najbolji američki dramski tekst, „Crveno“, u rediteljskoj verziji Vladimira Popadića, i u produkciji Kruševačkog pozorišta, gostuje u četvrtak, 1. juna, na sceni Bitef teatra.

Loganova priča govori o poslednjoj fazi rada i života genijalnog američkog slikara Marka Rotka, u trenutku kad on radi na muralima za restoran „Sigram“ u Njujorku, i svog pomoćnika Kena, mladog slikara, podučava o umetnosti.

Ali, iako je to najskuplja porudžbina u istoriji, Rotko se susreće sa činjenicom da je, prihvativši ovaj posao, „prodao dušu đavolu“, i da je na pragu da obezvredi čitav svoj dotadašnji rad.

Njegova unutrašnja hamletovska borba, predstavljena kroz dijaloge sa Kenom (koji je njegov alter-ego), pokreće radnju, usput otvarajući mnoga pitanja u oblasti etike, ali i sveta u kome živimo, zla koje potrošačko društvo nosi sobom, reflektovano kroz Rotkov najveći strah „da će crno progutati crveno“…

U ovoj uzbudljivoj duodrami igraju Dejan Tončić i Nikola Cvetković, scenografiju je uradila Helena Blagojević, kostime Nevena Saraković, dizajn svetla Radomir Stamenković.

– Ovako slojevit tekst provocira na mnogo i mnoga razmišljanja: od estetskih, preko etičkih do egzistencijalističkih. Naravno, kao ključna tema nameće se briga Rotkovog lika: „Hoće li crno progutati crveno“. Trenutak u kome živimo ne ostavlja prostora za optimizam. Ne mislim samo na ratove, već na sve vrste devijacija i deformiteta koje slobodno zauzimaju mesto vrednosti na kojima je čovečanstvo vekovima opstajalo – izjavio je Popadić, koji je uradio i izbor muzike.

– Radeći ovu predstavu sa Nikolom Cvetkovićem, koji je nakon izuzetno teške i rizične bolesti morao da prođe rehabilitaciju od tri godine, a onda se uzdigao i napravio ulogu vrednu divljenja, koja je njegovo diplomsko ostvarenje, shvatam da ne smem da gubim nadu. U nama ima snage da se borimo, da stvaramo lepe stvari, da živimo…, i da pobedimo zlo! – istakao je reditelj Vladimir Popadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari