RSE: Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Makron je ovu vest saopštio tokom govora na konferenciji GLOBSEC održanoj u Bratislavi.

Na ovoj konferenciji o globalnoj bezbednosti učestvuje i Kurti, koji se tamo sastao sa visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Boreljom i izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Ovi sastanci će biti održani odvojeno između francuskog predsednika i nemačke kancelarke sa liderima Kosova i Srbije.

Sastanci će biti organizovani na marginama samita Evropske političke zajednice u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu.

On je tokom dana rekao da kosovske vlasti „snose odgovornost za nemire, koji su značajno porasli“ na severu Kosova, otkako su novi albanski gradonačelnici stupili na dužnost u opštinama sa srpskom većinom.

Stav francuskog predsednika je u koordinaciji sa izjavama Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja Kvinte, koje su Vladu Kosova proglasile krivom za zategnutost situacije na severu Kosova.

Međunarodne reakcije usledile su nakon akcije kosovske policije, 26. maja, u tri opštine na severu Kosova, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, da obezbedi pristup opštinskim objektima novim predsednicima ove tri opštine.

Eskalacija na severu kulminirala je u ponedeljak, 29. maja, kada su mirovne trupe KFOR-a intervenisale u Zvečanu „kako bi izbegle sukobe između strana i da se rizik od eskalacije svede na najmanju moguću meru, a napali su ih neki nasilni demonstranti, za koje kosovska vlada kaže da su srpske kriminalne bande“.

U ovom sukobu koji se dogodio povređeno je 30 vojnika Kfora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari