Šta se dešava sa Partizanom: Zamor materijala ili nešto drugo 1Foto: Starsport

Neuporedivo teže nego što se očekivalo, košarkaši Partizana krče put ka finalu plej-ofa ABA lige. Posle serijala sa Studentskim centrom i tekući sa Cedevita Olimpijom završiće se majstoricom u Beogradskoj areni.

Mada kvalitativno ne mogu da se uporede, ukoliko uzmemo i serijal sa Real Madridom u Evroligi, puleni Željka Obradovića ishod trećeg uzastopnog rešavaće u majstorici.

Studentski centar se pošteno isprsio u prvoj rundi abaligaškog plej-ofa; ne samo što je brejknuo crno-bele na startu serije, već je u Podgorici mogao da uradi nešto što bi predstavljalo možda i najveće iznenađenje u istoriji regionalnog takmičenja.

Partizan je samo u majstorici podsetio na izdanja tokom većeg dela sezone. Stekao se tada utisak da su prebrodili krizu nakon eliminacije u plej-ofu Evrolige i da će igrom zaličiti na partije protiv Reala već od početka polufinalne serije sa Cedevita Olimpijom.

Ljubljančani u prvoj rundi nisu ostavili neki naročit utisak protiv FMP; uostalom serija je rešena tek u majstorici u prestonici Slovenije.

I mada se posle uvodne pobede crno-belih stekao utisak da pitanje drugog finaliste može biti rešeno u Stožicama, meč u Ljubljani definitivno je potvrdio da nešto ne funkcioniše kako bi trebalo u redovima crno-belih.

Ono što je evidentno, a sigurno je u vezi sa svežinom, energijom i motivacijom jeste činjenica da su Matijas Lesor, Zek Ledej i Alen Smailagić, pre svih, nadskočeni na svim utakmicama plej-ofa.

 

Segment koji je delovao kao „polje sigurnosti“ za crno-bele tokom sezone pretvorio se u boljku koja bi u krajnjem saldu mogla da se odrazi na primarne ovosezonske ciljeve Partizana.

Samo na poslednje dve utakmice sa Cedevita Olimpijom, Partizan je nadskočen u meri da akteri kojim slučajem nisu poznati, retko ko bi mogao da pretpostavi da se na drugoj strani nalazi srpski velikan.

Naime, u prvom meču, u kojem su Ljubljančani ubedljivo poraženi (85:70) imali su čak 50 skokova od kojih nestvarnih 27 u napadu, a zbirno 22 više u odnosu na crno-bele na osnovu kojih su došli do 18 poena iz drugog napada.

Iako je posle te utakmice trener Obradovć naročito govorio o skakačkoj indolentnosti njegovih izabranika, sličan scenario viđen je i u Ljubljani.

Cedevita Olimpija je trijumf „začinila“ sa 16 skokova više u odnosu na Partizan (39:23) a četiri u plusu kada je reč o ponovljenim napadima (12:8).

Na poslednja dva meča, Partizan se susreo sa rivalom koji je sakupio gotovo 90 skokova što je brojka koju na identičnom broju utakmica nije mogao da dosegne Real Madrid u serijalu sa crno-belima, uprkos skakačkoj dominaciji Valtera Tavaresa.

Način na koji Partizan igra u odbrani svakako doprinosi lakšem dolaženju do skokova protivničkih visokih igrača; u Ljubljani je, takođe, neretko preuzimao tako da su Lesor ili Ledej, najčešće, ostajali na bekovima Cedevita Olimpije što je za posledicu imalo nedovoljnu stabilnost i čvrstinu na skoku.

Energetski, takođe, pojedinci nisu na optimalnom nivou jer za stabilan skok, posebno defanzivni, potrebno je da su svih pet igrača u funkciji, koncentrisani i sa svešću gde im se nalazi igrač kojeg čuvaju i kada su licem okrenuti ka svom obruču.

Posebno upitnim su partije Lesora i Ledeja protiv Cedevita Olimpije. Ledej je ofanzivno gotovo neprimetan, na dve utakmice, igrajući prosečno 22 minuta, postigao je tek dva poena.

Šta se dešava sa Partizanom: Zamor materijala ili nešto drugo 2

U Ljubljani je uputio svega pet šuteva iz igre, što je sigurno premalo za jednog od nosilaca igre. Zona koju preferira Cedevita Olimpija, a koja je do izražaja naročito došla u drugom meču, ne prija iskusnom Amerikancu i nekako je u dosluhu sa lošim procentima šuta sa distance čitave ekipe.

Crno-beli su na neka 32 procenta uspešnosti za tri u serijalu sa Ljubljančanima, što samo ohrabruje trenera Alilovića da što češće staje u zonu, što je odbrana koja ne prija ni Lesoru.

Francuski centar je na proseku od tek nekih 6,5 poena u serijalu sa Cedevita Olimpijom. Njegov loš učinak usko je povezan i sa manjkom timske igre oslikane u tek deset asistencija na meču u Ljubljani.

Iako Partizan ne spada u ekipe koje važe za one sa velikim brojem timskih dodavanja, u prestonici Slovenije Lesor je delovao odsečeno, posebno u pozicionim napadima.

Šta se dešava sa Partizanom: Zamor materijala ili nešto drugo 3

Od bekova, jedino je Kevin Panter na svom proseku od neke četiri asistencije. Egzum je na dva uspešna dodavanja dok su svi ostali daleko ispod minimuma.

Cedevita Olimpija je u drugom meču uspela u onome u čemu je Real smao jednom u pet utakmica sa Partizanom – da ubaci više od 90 poena.

Neverovatnih 71 odsto za dva delovalo je kao da su crno-beli naspram sebe imali pomenutog Tavaresa a ne Alena Omića. Nekadašnji centar Crvene zvezde na proseku je od 10,5 skokova po utakmici, utisak je da se fino nadopunjuje sa Karlom Matkovićem kao i da čitava ekipa pronalazi vrlo dobra timska rešenja. Uostalom, u prve dve utakmice imali su 37 timskih asistencija, daleko više od crno-belih.

Svi ovi znakovi pored puta ukazuju na to da je buđenje crno-belih neophodno i da u narednih sedam dana dobro moraju da porade na svim segmentima i detaljima u igri, kao i na motivaciji.

Majstorica je zakazana za 6. jun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari