31. maj  2023. 11.24  | Izvor: Tanjug

Sudan: Vojska prekinula pregovore sa Snagama za brzo reagovanje o prekidu sukoba, rekao diplomata

KATRUM -

Sudanska vojska prekinula je danas pregovore o prekidu sukoba sa paravojnim Snagama za brzo reagovanje (RSF) i o omogućavanju pristupa humanitarne pomoći, izjavio je neimenovani sudanski diplomatski izvor.

Isti izvor je u izjavi za Rojters izrazio strahovanje da će doći do novog krvoprolića u Sudanu. Pregovori o prekidu sukoba sudanske vojske sa RSF, koji su počeli početkom maja, doveli su do usvajanja deklaracije o obavezama za zaštitu civila i dva kratkoročna sporazuma o prekidu vatre, iako su ti dogovori više puta kršeni.

sudan

Stanovnici su prijavili da su do utorka kasno izbili teški sukobi u južnom delu prestonice Sudana, Kartuma, kao i u obližnjem Omdurmanu. Postignut je dogovor da se ulične bitke u Kartumu obustave na još nedelju dana, pet dana pre njegovog isteka u ponedeljak.

Načelnik sudanske vojske, oficir Abdel Fatah al-Burhan, i vođa RSF-a, general Mohamed Hamdan Dagalo, počeli su oružanu bitku za vlast 15. aprila, a izgleda kao da nijedna strana nema prednost, prenela je britanska agencija. Tokom primirja, postignutog uz posredovanje SAD i Saudijske Arabije, isporučena je humanitarna pomoć za oko 2 miliona ljudi. U sukobu od 15. aprila poginulo je na stotine ljudi, a gotovo 1,4 miliona ljudi bilo je prisiljeno da napusti svoje domove, od kojih je više od 350.000 otišlo u susedne zemlje.