30. maj  2023. 13.22  →  13.49 | Izvor: Tanjug

Vučić sa Čen Bo: Demonstrirana politika nasilja protiv srpske zajednice na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo, sa kojom je razgovorao o najnovijoj eskalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji.

Vučić je detaljno upoznao ambasadorku Čen Bo sa hronologijom jučerašnjih događaja, koji su još jednom, naočigled međunarodne zajednice, demonstrirali politiku netrpeljivosti i nasilja protiv srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

vucic,, cen, bo, sastanak

Predsednik Srbije je naveo da ovakvo ponašanje privremenih institucija u Prištini održava konstantne tenzije u celom regionu i ocenio kao neprihvatljivo stanje stalnog straha i zabrinutosti u kojem živi srpska zajednica na KiM.

Ambasadorka Čen je rekla da je za zvanični Peking situacija na KiM veoma zabrinjavajuća.

"Primetili smo da ste i Vi predsedniče i Vlada Republike Srbije mnogo uradili na smirivanju tenzija. Kineska strana podržava napore Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i protivi se jednostranim akcijama privremenih institucija u Prištini, koje poziva da ispune preuzete obaveze", rekla je kineska ambasadorka.

Ona je podsetila na izjavu kineskog Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se NATO poziva da iskreno uvažava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija ima veliko poverenje u pravičnost prijateljske Kine i poštovanje za njenu iskrenu posvećenost ravnopravnosti svih zemalja u svetu, bez obzira na veličinu i brojnost stanovnika.

Tagovi