Dostupni linkovi

Predsednik Crne Gore sa zvaničnicima EU u prvoj poseti Briselu


Jakov Milatović
Jakov Milatović

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) je ocenio da je Crna Gora predvodnik u procesu evropskih integracija.

"Crna Gora je najnapredniji kandidat za članstvo, važan saveznik i buduća članica EU. Vi ste prvi na liniji, najnapredniji kandidat za pristupanje", izjavio je Borell uoči susreta sa novoizabranim predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Od preuzimanja dužnosti na čelo crnogorske države, za prvo putovanje van zemlje Milatović je izabrao Brisel.

Šef evropske diplomatije Borelj je izjavio da ceni što je Jakov Milatović izabrao glavni grad EU za prvu zvaničnu posetu, ističući da je to znak posvećenosti EU integracijama Crne Gore.

Pozdravio je stopostotonu usklađenost spoljne politike Crne Gore s politikama EU, te je naglasio da je u trenutku ruske agresije na Ukrajinu održavanje crnogorske strateške orijentacije važnije nego ikada.

Josep Borelj je takođe upozorio da postoje akteri koji "pokušavaju da podriju crnogorsku bezbednost i njen put ka EU".

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je izjavio da nakon predsedničkih izbora u Crnoj Gori, postoji politička volja u zemlji da se završe EU pristupni pregovori.

Potvrdio je da je u svojstvu predsednika počeo dijalog sa različitim političkim parijama kako bi se sprovele brojne reforme u polju vladavine prava i ekonomije koje, će prema njemu, nastavak pristupnog procesa.

Milatović se ranije u toku dana sastao sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem (Oliver Varhelyi).

Evropski komesar je izneo da je ohrabren uverenjima da da postoji snažna podrška za ubrzanje pristupnog procesa Crne Gore u EU.

Milatović će takođe posetiti i sedište NATO-a, gde će razgovarati sa zamenikom generalnog sekretara Mirčom Džoanom (Mirca Geoana).

XS
SM
MD
LG