Vesti

0

Vučić pozao zemlje Kvinte da preduzmu mere za bezbednost Srba na Kosovu

Autor: SA

Izvor: Beta

Vučić pozao zemlje Kvinte da preduzmu mere za bezbednost Srba na Kosovu

Izvor: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da zemlje Kvinte hitno donesu i sprovedu mere koje bi garantovale sigurnost Srba na Kosovu što je preduslov za svaki dalji razgovor sa Prištinom.

U razgovoru sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU, Vučić je izrazio nadu da će kao "zemlje koje imaju najveći uticaj na Prištinu" uspeti da "urazume (premijera Kosova Aljbina) Kurtija da povuče svoje snage i lične gradonačelnike sa severa(Kosova)", naglasvši da "Kurti mora da povuče svoje specijalne jedinice, jer Srbi nikada neće prihvatiti njegovu okupaciju".

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Vučić je dodao da će Srbija nastaviti komunikaciju sa predstavnicima Nato/Kfor "u najboljoj veri da se sačuva mir i stabilnost".

Ambasadori Kvinte i šef delegacije EU u Srbiji, kako se navodi, izrazili su zabrinutost zbog eskalacije nasilja i napada na vojnike Kfora i zatražili povratak dijalogu u cilju pronalaženja političkog izlaza iz situacije.

Vučić je u razgovoru "izrazio veliko nezadovoljstvo i snažnu zabrinutost zbog činjenice da jedan deo međunarodne zajednice nastavlja da toleriše jednostrane poteze Prištine, koji dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što za posledicu ima sve manji broj opcija koje bi mogle da dovedu do trajnog mira i stabilnosti u regionu".

Rekavši da je "blagovremeno i uporno upozoravao na ovakav razvoj situacije, kao i na posledice" dodao je da Priština "ne samo da ne ispunjava preuzete obaveze, već redovno povlači jednostrane nasilne poteze protiv srpske zajednice".

On je rekao da je "krajnje vreme da deo međunarodne zajednice napokon oštro, jasno i nedvosmisleno reaguje na politiku prištinskih institucija i da zaštiti Srbe od sve jačih pritisaka i brutalnog nasilja koje se vrši naočigled svih mehanizama, čija uloga, između ostalog, jeste da tu zajednicu zaštiti".

Izrazio je žaljenje zbog povređenih vojnika Kfora, "ali je istakao da je mnogo veći broj Srba povređen, da je protiv njih korišćeno vatreno oružje i velika fizička sila, iako su od početka pružali nenasilan otpor", dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR