slobodan miloševićFoto: EPA/SRDJAN SUKI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je gostujući u emisiji Hit tvit na televiziji Pink da je Slobodan Milošević bio zabavan i zanimljiv tip, koji mu nije bio prijatelj već poznanik, odnosno da je ovaj bivši predsednik Srbije bio mnogo šarmatniji od njega.

Na pitanje kako komentariše ovaj afirmativni govor Vučića o Miloševiću, Toma Fila, advokat i član Predsedništva Socijalističke partije Srbije, kaže da Danas da nije siguran da je predsednik Srbije najafirmativnije govorio o Slobodanu Miloševiću u pomenutoj emisiji.

– Iznenadila me je Vučićeva opaska da je Milošević mrzeo advokate i taksiste. Ja taj animozitet nikada nisam primetio. S druge strane, onaj deo o tome da je Milošević bio šarmantan i harizmatičan su i drugi ljudi govorili. Čak je Vuk Drašković pričao da je Milošević umeo da “omađija” svoje sagovornike. Ali, ni tu stranu njegove ličnosti nikada nisam video – kaže Fila za Danas.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je u nedelju, 28. maja, u navedenoj emisiji, rekao da je Milošević mao animozitet prema advokatima i taksistima, koji on, navodno, nikad nije razumeo.

Takođe je rekao da se „u vreme Slobodana Miloševića govorilo da su bile najveće podele“.

– Govorili su ovakav je onakav je, skinuli smo ga sa vlasti i junački ga predali na Vidovdan. Junački se hvalili da ćemo za tri dana u EU. A od svega toga dobili smo katančenje fabrika – rekao je Vučić i dodao da je zatim i Đinđić ubijen, a onda je tema bila kako se spasiti od radikala.

Toma Fila
foto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Biljana Stojković, kopredsednica Zajedno kaže za Danas da je Vučićev govor o Miloševiću setno sećanje na trenutke u kojima je uživao.

– Ratna agresija, jezik mržnje, otvorena propaganda, permanentno vanredno stanje u državi. Velika je njegova žal za tim vremenom, jer danas se oseća otpor građana na sve te nakaradne vrednosti i uništavanje društva. Uspevao je dugo da nas rastura, ali tome je došao kraj. Rekla bih da se tu najviše oseća žal za ratovima koji nužno ograničavaju ljudske slobode. Zbog toga i želi haos na Kosovu jer u zveckanju oružjem on najviše uživa – zaključuje naša sagovornica.

Zašto Vučić hvali Miloševića? 1
foto: N1, Printskrin

Prema rečima Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, Vučić pokušava da igra „na onu Miloševićevu formulu, kao neko je napadao Miloševića zbog Srbije, a ne Srbiju zbog Miloševića, što je besmislica“.

– Ozbiljni državnici vode takvu politiku da štite nacionalne interese, a ne da ih izlažu nepotrebno riziku, pogotovo kada ni ne štite nacionalne interese, a sakrivaju se iza njih. Vučić, kao i Milošević, zapravo se sakrivaju iza Srbije, a naši problemi proizilaze iz pogrešne politike koju vode, a ne zbog toga što njih neko napada jer nisu po meri. Radi se jeftinom preusmeravanju pažnje i prebacivanju krivice sa sebe na državu – zaključuje Anđelković.

Zašto Vučić hvali Miloševića? 2
Foto FoNet Milica Vucković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari