Vesti

0

Hovenir: Preduzeti neophodne mere za deeskalaciju situacije na severu Kosova

Autor: AP

Izvor: Beta

Hovenir: Preduzeti neophodne mere za deeskalaciju situacije na severu Kosova

Izvor: Beta/Bojan Slavkovic

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) rekao je danas da moraju biti preduzete "neophodne mere" za deeskalaciju situacije na Severu i zatražio punu primenu sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.



"Sa premijerom (Kosova Aljbinom) Kurtijem, zajedno sa ambasadorima zemalja Kvinte, razgovarali smo o situaciji na severu i značaju pune primene sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", rekao je Hovenijer.

Prema njegovim rečima razgovarali su i o mogućnostima za deeskalaciju tamošnje situacije, i o koracima koje treba preduzeti da se smanje tenzije.

"Zato smo zatražili od premijera da preduzme neophodne korake da obezbedi deeskalaciju situacije", rekao je on posle sastank sa ostalim ambasadorima Kvinte, šefom kancelarije EU i Kurtijem.

On je ponovio da izabrani gradonačelnici u četiri opštine na severu Kosova "ne moraju svakako da rade u opštinskim objektima".

"Ono što mogu da kažem u ime SAD je da smatramo da nije neophodno da izabrani gradonačelnici opština na severu svakodnevno dolaze u ove opštinske objekte i predlažemo da se to privremeno ne radi", kazao je on.

Nije želeo da komentariše stavove premijera Kosova, već je govorio samo o stavu SAD.

"Nisam u poziciji da im kažem šta će biti sutra... Mogu da kažem ono čemu se nadamo da će se desiti sutra, a to je da se postigne deeskalacija situacije", kazao je ambsador SAD na Kosovu.

Naveo je da "građani Kosova, posebno oni na severu, mogu da žive i rade u normalnim uslovima", a kako je ukazao,  gradonačelnici opština moraju da obavljaju poslove pod normalnim uslovima".

"Veoma je važno da se nastavi puna primena sporazuma na putu normalizacije odnosa", kazao je američki ambasador.

On je osudio napade na privatnu imovinu, na vozila Kfora, policiju i medije.

"Protest mora biti miran, dok napadi na privatnu imovinu i pretnje nisu odgovarajući oblici odgovora", rekao je Hovenijer.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR