Dostupni linkovi

Bislimi: Gradonačelnici mogu da rade samo iz zgrada opština na severu Kosova


Kao gradonačelnici opština(na severu), oni mogu da vrše svoje dužnosti samo iz opštinskih zgrada, odakle služe interesima svakog građanina bez razlike: Besnik Bislimi
Kao gradonačelnici opština(na severu), oni mogu da vrše svoje dužnosti samo iz opštinskih zgrada, odakle služe interesima svakog građanina bez razlike: Besnik Bislimi

Važno je da izabrani gradonačelnici opština na severu što pre počnu da pružaju usluge građanima, rekao je u ponedeljak, 29. maja zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi.

Bislimi je komentare izneo tokom sastanka sa izvestiteljkom za Kosovo u Evropskom parlamentu Violom fon Kramon (Von Cramon).

"Kao gradonačelnici opština, oni mogu da vrše svoje dužnosti samo iz opštinskih zgrada, odakle služe interesima svakog građanina bez razlike“, rekao je Bislimi.

Bislimi je ovu izjavu dao uprkos činjenici da su predstavnici zemalja KVINTE na Kosovu - SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Nemačke i Francuske - zatražili od Vlade Kosova da preduzme korake koji bi doveli do deeskalacije situacije na severu Kosova.

Ambasador SAD Džefri Hovenije (Jeffrey Hovenier), koji je prisustvovao sastanku, rekao je da "postoji dogovor da se deeskalacija situacije mora desiti, ali ne znam kako će se to dogoditi”.

"Smatramo da nije neophodno da izabrani gradonačelnici [opština na severu] rade svaki dan u opštinskim zgradama. Kratkoročno, preporučujemo da se to ne radi", rekao je Hovenier.

Prema njegovim rečima, Vlada Kosova je uspela da nađe načina da gradonačelnici polože zakletve u alternativnim zgradama i izbegnu sukob.

Takav pristup, dodao je Hovenije, treba primeniti i na njihov rad. On je odbio da kaže da li je Kurti prihvatio ovu preporuku ili ne.

"Zabrinuti smo zbog tekućih dešavanja i zatražili smo od premijera da preduzme korake kako bi osigurao da se postigne deeskalacija“, rekao je on.

Nešto kasnije, američki ambasador je u poruci na Tviteru napisao da "SAD najoštrije osuđuju nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući upotrebu eksploziva protiv pripadnika KFOR-a“.

"Ponavljamo naš poziv na hitno zaustavljanje nasilja ili akcija koje podstiču tenzije ili podstiču sukob", rekao je Hovenije.


Od ponedeljka ujutro 29. maja, grupe Srba protestuju u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Trupe mirovne misije NATO-a na Kosovu, KFOR, intervenisale su da rasteraju srpske demonstrante okupljene ispred zgrade opštine Zvečan. Pripadnici kosovske policije nisu bili prisutni u vreme intervencije u Zvečanu.

Pet policajaca je 26. maja povređeno u sukobima sa srpskim demonstrantima koji su ih gađali kamenicama. Policija je odgovorila šok bombama i suzavcem.

Lokalni Srbi u ponedeljak protestuju ispred zgrada opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, protiveći se novim albanskim predsednicima opština, izabranim 23. aprila.

Kosovska policija saopštila je da se protesti na severu nastavljaju, te da su predstavnici Srpske liste - vodeće stranke Srba na Kosovu - podneli dva zahteva da bi protesti prestali.

Iz ove stranke su tražili smenu novih albanskih načelnika opština i povlačenje specijalne jedinice Kosovske policije sa severa.

Tenzije na severu su porasle od 26. maja, kada je Kosovska policija pomogla novim predsednicima opština da uđu u opštinske zgrade.

Međunarodna zajednica je ovu akciju opisala kao "prisilni ulazak" u opštinske zgrade i zatražila od Kosova da ne preduzima "jednostrane i destabilizujuće korake".

Priština je branila svoju odluku, rekavši da je legitimna.

Novi albanski gradonačelnici izabrani su 23. maja, nakon što su prethodni predsednici opština sa Srpske liste u novembru prošle godine podneli ostavke.

Ova stranka napustila je sve institucije Kosova, zbog odluke Vlade u Prištini da sprovede proces preregistracije automobila sa nelegalnim srpskim tablicama.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike.

XS
SM
MD
LG