29. maj  2023. 17.05  →  17.50 | Izvor: RTV (Ana Bojović)

Prema zakonu pritvorska mera može biti izrečena svim maloletnicima

NOVI SAD -

Nakon tragičnih događaja početkom maja, Srbiju su obeležile vesti o slučajevima maloletničke delinkvencije, zloupotrebe društvenih mreža i interneta. Četrnaestogodišnja devojčica nedavno je osumnjičena za pretnje i posedovanje metka, nakon čega joj je određeno zadržavanje do 30 dana. To je otvorilo pitanje da li se i kada takve i strože mere i kazne mogu izreći maloletnicima.

video icon

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, kada osoba napuni 14 godina postaje krivično odgovorna, tada joj krivične sankcije mogu biti izrečene ali u zavisnosti od toga da li je u pitanju mlađi ili stariji maloletnik.

lisice, zatvor, policija, resetke

"Lice koje ima 14 godina do navršene 16 godine je mlađi maloletnik i prema njemu se mogu izricati samo vaspitne mere. Pojačan nadzor od strane roditelja, druge porodice itd. Najteža mera koja se može izreći mlađem maloletniku dok ne navrši 16 godina života jeste upućivanje u vaspitno popravni dom", rekao je Ivan Milić, Pravni fakultet Novi Sad.

Ipak, prema zakonu, pritvorska mera može biti izrečena svim maloletnicima. Iako raspolažu brojim informacijama, ono čega, deluje, deca nisu toliko svesna jesu posledice koje na život ostavlja upis u odgovarajuće evidencije.

Šta to konkretno znači? Da to lice neće moći da se zaposli, da neće moći da upiše Policijsku akademiju, Vojnu akademiju itd.

Bez obzira moguću efikasnost kazni, postavlja se pitanje kako u ranom uzrastu one utiču na dalji razvoj ličnosti i da li je ključ ipak u prevenciji i postupnom vaspitnom radu.

Ukoliko su deca izvršila određena krivična dela, potrebno je da se oforme intersektorski timovi koji će raditi sa decom, kako škole, tako Centri za soc. rad, policija, tužilaštvo, roditelji.

"Nažalost kod nas u društvu kada neko učini krivično delo, to je nekako poželjno, u društvu. Postoje različiti razlozi zašto je to tako, ali mislim da su donekle krivi i mediji", rekao je Milić.

Zakon, dodaje Mlić deluje u cilju zaštite države i građana ali ne može rešiti pitanja, poput prevencije ili lošeg sistema vrednosti. aktuelna tema je i potencijalno spuštanje granice za krivičnu odgovornost, a na stručnjacima će biti da procene da li bi tako nešto osim jasne poruke da smo protiv nasilja, imalo efekta i na njegov prestanak.