Najnovije vesti
Kultura
TREĆA ŽENA KOJA JE OSVOJILA GLAVNU NAGRADU Žestin Triet pripala Zlatna palma za film o spisateljici koja pokušava da dokaže nevinost prilikom smrti svoga muža

TREĆA ŽENA KOJA JE OSVOJILA GLAVNU NAGRADU Žestin Triet pripala Zlatna palma za film o spisateljici koja pokušava da dokaže nevinost prilikom smrti svoga muža

Film "Anatomija pada" rediteljke Žestin Triet dobitnik je nagrade Zlatna palma na ovogodišnjem 76. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kanski festival Foto: Daniel Cole / Tanjug/AP
Kanski festival

Žiri kojim je predsedavao reditelj Ruben Ostlund snoć je dodelio Zaltnu palmu filmu "Anatomija pada" (Anatomy of a Fall) rediteljke Džastin Triet.

Francuski triler prati priču spisateljice koja pokušava da dokaže nevinost prilikom smrti svoga muža. Par ima slepog dečaka koji je navodno bio van kuće u vreme ubistva. Drama se ne fokusira previše na rasvetljavanje zločina već se bavi granicom između fikcije i stvarnosti i raspadom braka.

Film nosi snažna igra nemačke glumice Sandre Hiler, široj publici poznata po ulozi u filmu „Toni Erdman", a u ovom ostvarenju ključnu ulogu ima pas border koli u ulozi Mesija, koji je dan ranije osvojio je nagradu "Palm Dog", piše "DW"

Triet je tek treća žena koja je osvojila glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Kanu. Nagradu joj je uručila holivudska legenda Džejn Fonda i tom prilikom se prisetila kada je prvi put došla u Kan, 1963: „Tada nije bilo rediteljki koje su se takmičile i čak nam nije ni padalo na pamet da pomisilmo to nije u redu. Daleko smo stigli. Po prvi put se takmičilo sedam rediteljki. To je istorijski", podetila je ona.

Džejn Fonda i  Žestin Triet
Foto: Daniel Cole / Tanjug/AP
Džejn Fonda i Žestin Triet

Gran pri nagrada dodeljena je filmu "Zona interesa" reditelja Džonatana Glejzera, koji se primajući nagradu zahvalio nedavno preminulom Martinu Ejmisu, britanskom romanopiscu čije je delo delimično inspirisalo film, koji pruža mučan pogled na privatni život nacističke porodice u koncentracionom logoru Aušvic.

Turska glumica Merve Dizdar ovenčana nagradom za najbolju glumicu za film "O suvom bilju", ostvarenje prethodnog dobitnika "Zlatne palme", Nuri Bilge Čejlana. Dizdar je rekla da tumači „nekoga ko se bori za svoj život i ko je prevazišao mnoge teškoće".

- Živim u delu zemlje koje mi je omogućilo da potpuno razumem ko je žena koju igram - izjavila je turska glumica.

Merve Dizdar
Foto: vianney le caer / Tanjug/AP
Merve Dizdar

Glumac Kozi Jaksjo proglašen je najboljim glumcem Kana, za ulogu u filmu "Savršeni dani", dirljivoj priči o tokijskom čistaču toaleta.

Nagarda žirija dodeljena je finskom reditelju Akiju Kaurismakiju za film "Opalo lišće", dok je priznanje za najbolju režiju pripalo Tranu Anh Hungu za film "Strast Dodina Bufana."

Za najbolji scenario nagradiu je primio Juyi Sakamoto za film "Čudovište".

Dstributerska kuća MCF (MegaCom Film) saopštila je da su otkupili sve filmove ovenčane nagradama i nagoveštavaju da sledi bogata festivalska sezona u okviru koje će se domaćoj publici prikazati sva pomenuta, nagrađena ostvaenja.