Rescuers inspect a building damaged during a Russian drone attack in Kyiv, Ukraine. Photo: 28 May 2023

Reuters
U raketnom napadu u Kijevu pogođeno je nekoliko zgrada

Jedan muškarac je poginuo, a jedna žena je ranjena u novom masovnom noćnom napadu ruskih dronova na prestonicu Ukrajine, Kijev, saopštili su zvaničnici.

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, rekao je da je čovek poginuo kada je olupina drona pala u blizini benzinske pumpe.

Rusija je ispalila 54 takozvana kamikaza drona na mete u Ukrajini, a 52 su oborena, navode ukrajinske vazdušne snage.

Samo u Kijevu je oboreno više od 40 letelica, saopštili su zvaničnici, ali ta informacija nije potvrđena iz nezavisnih izvora.

Rusija, koja je u februaru 2022. započela napade na Ukrajinu, poslednjih nedelja pojačala je dejstva u Kijevu, nastojeći da savlada odbranu glavnog grada.

Sirene za uzbunu oglasile su se u nedelju u 12 ukrajinskih regiona.

Napadi se događaju uoči dugo očekivane ukrajinske kontraofanzive.

Zemlja je spremna da preduzme takvu operaciju, izjavio je u subotu Oleksej Danilov jedan od najviših ukrajinskih bezbednosnih zvaničnika za BBC.

On nije naveo datum, ali je rekao da bi napad za preuzimanje teritorija koje su okupirale snage Vladimira Putina mogao da počne „sutra, prekosutra ili za nedelju dana“.

Upozorio je da ukrajinska vlada „nije imala pravo da napravi grešku“ o odluci, jer je to „istorijska šansa“ koju „ne smemo da izgubimo“.

Kao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Danilov je u srcu ratnog kabineta Vladimira Zelenskog, predsednika Ukrajine.

Njegov redak intervju za BBC prekida telefonska poruka predsednika Zelenskog u kojoj ga poziva na sastanak kako bi razgovarali o kontraofanzivi.


Pogledajte video o očekivanoj kontraofanzivi Ukrajine:

Ukrajinska kontraofanziva koja bi mogla da promeni tok rata
The British Broadcasting Corporation

Dan 459.

  • Novi ruski napadi na Kijev i 12 regiona širom Ukrajine, ispaljen rekordan broj dronova – 54, oboreno 52
  • U napadu na Kijev poginuo jedan muškarac, jedna žena ranjena
  • Ukrajina je spremna za kontraofanzivu, kaže Oleksej Danilov, jedan od najviših ukrajinskih bezbednosnih zvaničnika
  • Andrej Kelin, ambasador Rusije u Velikoj Britaniji, upozorava da bi isporuka zapadnog oružja Ukrajini mogla da eskalira rat na najviše nivoe do sada, rekao je u intervjuu za BBC nivoe nikada ranije
  • Evropska unija je od marta isporučila Ukrajini 220.000 granata od milion obećanih za narednu godinu, rekao je šef spoljne službe EU Žozep Borelj
  • SAD najavljuju novi paket vojne pomoći Ukrajini od 375 miliona dolara, prethodno dale dozvolu zapadnim saveznicima za snabdevanje borbenim avionima Ukrajinu
  • Od početka rata u Ukrajini je poginulo više od 480 dece, a ranjeno blizu 1.000, navodi ukrajinsko tužilaštvo
  • BBC ruski servis utvrdio je imena 24.005 ruskih vojnika poginulih u ratu u Ukrajini. Trećinu svih gubitaka čine oni koji nisu bili povezani sa vojskom pre početka invazije – dobrovoljci, mobilisani, zatvorenici i novoprimljeni u privatnu plaćeničku grupu Vagner
  • Pravoslavna crkva Ukrajine odobrila je prelazak na novi kalendar. Božić će se od sada slaviti 25. decembra umesto 7. januara

Ambasador Rusije u Velikoj Britaniji o pomoći zapadnih sila Ukrajini

Rusija je upozorila da zapadne isporuke oružja Ukrajini rizikuju eskalaciju rata na nivoe koji do sada nisu viđeni.

Andrej Kelin, ruski ambasador u Velikoj Britaniji, rekao je za BBC da njegova zemlja ima „ogromne resurse“ i da tek treba „da postupi veoma ozbiljno“:

Kelin je upozorio na „novu dimenziju“ rata u ekskluzivnom intervjuu za BBC.

Insistirajući na tome da Rusija „još nije ni počela da postupa veoma ozbiljno“, ambasador je rekao da je „Rusija 16 puta veća od Ukrajine. Imamo ogromne resurse“.

Dužina rata, rekao je, „zavisi od napora u eskalaciji rata koje preduzimaju zemlje NATO alijanse, naročito Velika Britanija“.

„Pre ili kasnije, naravno, ova eskalacija može doneti novu dimenziju koja nam nije potrebna i koju ne želimo. Možemo sutra da stvorimo mir“, dodao je.

deo drona

Reuters

Još jedna žrtva napada na Dnjepar

Broj poginulih u napadu na bolnicu u istočnom ukrajinskom gradu Dnjepru koji se dogodio u petak, porastao je na četvoro.

U napadu je ranjeno više od 30 ljudi.

Među ranjenima su i dva dečaka od tri i šest godina, rekao je guverner Sergej Lisak.

Ruski udari na Ukrajinu su se pojačali poslednjih nedelja uoči očekivane ukrajinske kontraofanzive.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je objavio snimak oštećene klinike na kojem se vidi kako su vatrogasci na licu mesta i dim iz zgrade.

„Ruski teroristi još jednom potvrđuju da su borci protiv svega humanog i poštenog“, rekao je on.

Novi pokušaji napada na rafinerije u Krasnodaru

Dronovima je pokušan još jedan napad na rafinerije na teritoriji Krasnodara, saopštili su zvaničnici.

Nekoliko bespilotnih letelica pokušalo je da sa približi rafineriji nafte Ilski na Krasnodarskoj teritoriji, sve su „neutralisane“, infrastruktura fabrike nije oštećena, prenosi agencija TASS, pozivajući se na regionalne vlasti.

Ranije je na kanalu Baza na Telegramu objavljeno da su dronovi pokupali da napadnu rafineriju Ilski i da su srušeni. Na kanalu se navodi da su neki od delova letelica pali na područje rafinerije.

Pet napada na rafineriju dogodilo se 4. maja, a napad se dogodio i dan kasnije, javio je tada TASS.

Krajem maja pojačani su napadi dronovima u ruskim regionima na naftne objekte.

Dan ranije, 27. maja, guverner Pskovske oblasti prijavio je ekploziju u zgradu jedne naftne kompanije, a bila je rezultat napada dronom.

Guverner oblasti Tver takođe je prijavio obaranje dronova.

Dronovi u Kijevu

Reuters

U Belgorodskoj oblasti osnovana teritorijalna odbrana

Posle upada diverzanata, vlasti Belgorodske oblasti stvorile su sedam bataljona teritorijalne odbrane od oko 3.000 ljudi.

„U našoj istoriji, sa stanovišta samoodbrane, verujem da će ovo biti prava priča, ali moramo da delujemo u okviru zakona“, rekao je guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

Prema njegovim rečima, odbrambeni odredi treniraju od novembra prošle godine – imaju uniforme i opremu, ali ne i oružje.


Pročitajte ispovesti ljudi koji su preživeli užase rata u Ukrajini:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari