27. maj  2023. 09.19  | Izvor: Tanjug

Drecun: Kurtijeva namera bila je da isprovocira srpski narod

BEOGRAD -

Šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas za RTS da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti namerno, zbog skupa u Beogradu, izabrao jučerašnji dan za incidente na severu KiM kako bi isprovocirao srpski narod.

"Pripreme su bile u toku mesecima unazad. Bilo je samo pitanje kada će se desiti. Upozoravao sam na to", rekao je Drecun i istakao da su takvi incidenti "poslednja granica" Kurtija, jer posle prelaska te granice slede, kako kaže "opasne posledice".

milovan, drecun

"Prva posledica je širok sukob sa srpskim narodom. Druga je prekid dijaloga, o kome je sada besmisleno govoriti", navodi Drecun i dodaje da nasilje Prištine mogu da spreče SAD i zemlje Kvinte.

Drecun je posebno istakao da Kfor i Euleks, koji su znali šta je za juče pripremano, nisu zaštitili nenaoružani srpski narod.

On naglašava da Beograd preduzima akcije i diplomatske aktivnosti koje ne bi trebalo olako shvatiti, poput podizanja borbene gotovosti jer to, kako kaže, sprečava Kurtija da krene u progon ljudi.

"Raspoređivanje naših snaga uz administrativnu liniju je najjače upozorenje. Ovo su jednostrani i nasilni potezi Prištine", kaže Drecun.

Tagovi