27. maj  2023. 08.18  →  17.52 | Izvor: Tanjug

Zaharova: Rusija osuđuje korake Prištine koji su situaciju doveli "u vruću fazu"

BEOGRAD -

Rusija odlučno osuđuje provokativne korake Prištine koji su situaciju na Kosovu i Metohiji doveli na ivicu „vruće faze“, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je istakla da odgovornost za antisrpske provokacije snose SAD i Evropska unija, prenosi TASS.

zaharova

"Odlučno osuđujemo provokativne korake Prištine koji su situaciju doveli na ivicu vruće faze, ugrožavajući bezbednost čitavog regiona Balkana. Odgovornost za to je u potpunosti na SAD i EU", poručila je Zaharova.

Prema njenim rečima, oni nisu učinili ništa da vrh kosovskih Albanaca "prizovu pameti" i natera ih da ispune svoje obaveze prema Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015.

Ambasada Rusije u Beogradu poziva Prištinu da odmah obustavi samovolju

Ambasada Rusije u Srbiji osudila je jednostrane akcije Prištine, nakon što je tzv. kosovska policija nasilno upala u zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, koristeći suzavac i šok bombe protiv okupljenih Srba.

"Odlučno osuđujemo opasne jednostrane akcije privremenih institucija samouprave na Kosovu, čiji su naoružani predstavnici 26. maja zauzeli upravne zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić", objavljeno je na Tviter nalogu ambasade Rusije u Beogradu.

ruska, zastava, rusija

U saopštenju se poziva Priština da odmah obustavi samovolju zbog koje su već povređeni civili.

"Podržavamo stav rukovodstva Srbije o nepostojanju alternative pregovaračkom procesu u cilju pronalaženja rešenja za sva otvorena pitanja u rešavanju kosovskog problema", navodi ambasada Rusije.

Podseća se da čvrst osnov za to stvara međunarodno pravo, uključujući Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

SP RUS: Moskva će nastaviti da podržava Beograd u odbrani teritorijalnog integriteta

Rusija će nastaviti da podržava Srbiju u odbrani legitimnih prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, izjavio je direktor četvrtog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Jurij Pilipson.

On je za RIA Novosti rekao da svaka odluka o KiM treba da bude prihvatljiva za Srbe i odobrena od Saveta bezbednosti UN.

"Zapad se, u svom omiljenom ciničnom stilu, selektivno odnosi prema međunarodnom pravu, svim silama nastoji da taj osnovni dokument zameni jednostranim šemama koje ne uzimaju u obzir fundamentalne interese srpskog naroda i primoravaju na prihvatanje državnosti pokrajine", ocenio je Pilipson.