Analize

Banke i dalje pooštravaju uslove za zaduživanje

Banke i dalje pooštravaju uslove za zaduživanje
Foto: Pixnio | Banke i dalje pooštravaju uslove za zaduživanje

BEOGRAD - ​Banke su i u prvom tromjesečju ove godine nastavile sa pooštravanjem kreditnih standarda privredi i stanovništvu, ali je to zaoštravanje bilo blaže nego u posljednjem kvartalu 2022. godine.

Ovo su pokazali rezultati aprilske ankete među bankama, objavila je Narodna banka Srbije i navela da banke očekuju da će se pooštravanje kreditnih standarda nastaviti i u drugom kvartalu.

Pooštravanje privredi se u sličnoj mjeri odnosilo na dinarske i devizno indeksirane kredite, dok je, posmatrano po veličini preduzeća, bilo najviše zastupljeno kod velikih preduzeća.

Na pooštravanje kreditnih standarda privredi prvenstveno su uticali povećani troškovi izvora finansiranja, što je u skladu sa efektima zaoštravanja monetarne politike NBS i Evropske centralne banke, prenosi "021".   Banke su ocijenile da je privreda tokom prvog kvartala smanjila tražnju za kreditima i to najviše dugoročnim zbog manjih potreba za finansiranjem kapitalnih investicija i manjih aktivnosti preduzeća oko pripajanja odnosno akvizicija.   Kada je riječ o kreditima stanovništvu, pooštravanje se najviše odnosilo na dinarske gotovinske kredite, uključujući kredite za refinansiranje i devizno indeksirane stambene i potrošačke kredite.

Prema ocjeni banaka, pooštravanju standarda su kao i kod privrede, najviše doprinjeli povećani troškovi izvora kredita i rast cijena nekretnina, a zatim neizvjesnost oko ekonomske situacije, što se odrazilo i na smanjenu spremnost za preuzimanje rizika, kao i na nivo problematičnih potraživanja.

Banke su navele i da je stanovništvo smanjilo tražnju za kreditima tokom prvog kvartala ali manje nego što se očekivalo u januarskoj anketi i da je smanjena tražnja za najzastupljenijim kreditima, kao što su devizno indeksirani stambeni i dinarski gotovinski krediti, uključujući i kredite za refinansiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije