Najnovije vesti
Vesti Društvo
JAKO NEVREME POGODILO SRBIJU! Grad veličine oraha paralisao saobraćaj kod Jagodine, sedam osoba evakuisano zbog POPLAVA (FOTO/VIDEO)

JAKO NEVREME POGODILO SRBIJU! Grad veličine oraha paralisao saobraćaj kod Jagodine, sedam osoba evakuisano zbog POPLAVA (FOTO/VIDEO)

U više gradova Srbije padala je jaka kiša, praćena grmljavinom, a grad veličine lešnika osim Beograda, pogodio je Leskovac, Ovčar banju i okolinu, kao i deo užičkih sela. Jako nevreme poplavio je puteve, a zbog velike količine vode ulice nisu bile prohodne.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Jako nevreme pogodilo Srbiju Foto: Rina, MUP / Ringier
Jako nevreme pogodilo Srbiju

Saobraćaj na auto-putu kod Jagodine obustavljen je u oba smera, zbog velike količine grada koji neprekidno pada. Kako se vidi na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, formirala se dugačka kolona vozila koja stoje, dok grad nemilosrdno "tuče".

Blic preporučuje

Stanovnici Novog Beograda na društvenim mrežama objavljuju slike i snimke grada, a padavine se očekuju i na celoj teritoriji grada. U delu užičkih sela u Lužničkoj dolini, ka Požegi bilo je grada, dok u Užicu pada kiša s grmljavinom, prenosi RTS.

Kiša s gradom pogodila je i Ovčar banju i okolinu na magistralnom putu u Tučkovu, kao i Leskovac. Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje na lokalnu pojavu jakih pljuskova sa gradom, koje važi do 2. juna na celom području Srbije.

Evakuisano sedam osoba u Užicu

Zbog posledica izazvanih obilnim padavinama, koje su danas posle 12 časova, pogodile Zapadnu Srbiju proglašena je vanredna situacija na delu teritorije grada Užica, mestima Karan, Ribaševina, Lunovo Selo, Trnava i Gostinica.

Poplave, Užice, evakuacija
Foto: MUP
Poplave, Užice, evakuacija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, evakuisali su sedam osoba, od kojih u mestu Karan tri odrasle osobe i dvoje dece, koja su usled izlivanja potoka nakon obilnih padavina ostala zarobljena u kući, kao i dve osobe iz zaglavljenog vozila u Čačku, navodi se u saopštenju MUP-a.

Poplave, Užice, evakuacija
Foto: MUP
Poplave, Užice, evakuacija

Nevreme koje je zahvatilo Zlatiborski, Moravički, Toplički i Raški upravni okrug izazvalo je izlivanje bujičnih potoka. Vatrogasci-spasioci su na terenu i nastavljaju da pomažu lokalnom stanovništvu u mestima Karan, Ribaševina, Trnava, Lunovo Selo i Gubin Do u saniranju posledica, kao i na crpljenju vode u mestu Vraneši u opštini Vrnjačka Banja.

Velika šteta naneta selima na području Čačka

Nevreme praćeno krupnim gradom i jakom kišom koje je danas oko podneva pogodilo čačanska sela Rošćci, Jančići i Vrnčanina nanelo je veliku štetu na biljnim kulturama i dovelo do izlivanja manjih, bujičnih tokova.

U pojedinim mestima na teritoriji tri sela na planini Kablar zasadi su gotovo u potpunosti uništeni i šteta je totalna.

- Počelo je negde oko podneva i u dva, tri talasa je palo baš mnogo, što odavno nije - rekao je Tanjugu Rajko Čvrkić iz sela Rošci, jedan od najbližih stanovnika samog vrha Kablara.

Padao grad veličine trešnje i kajsije

On je rekao da je grad bio veličine između trešnje i kajsije i da je naneo veliku štetu.

- Ima i na malinama, na šljivama, na strmini, na voću i povrću. Bilo je i bujičnih voda dosta - rekao je Čvrkić.

Nikola Ilić iz Vrnčana na Kablaru kaže da je najveća materijalna šteta na malinama, na voću, na jabukama, odnosno na svim usevima koji su sada u vegetaciji.

- Ja ovde imam 1.700 jabuka, tu faktički nema ni lišća - kazao je Ilić i dodao da on i mnogi poljoprivrednici ovoga kraja nisu osigurali svoje zasade.

Alarmantno stanje i u Kosjeriću

Olujno nevreme tokom popodneva nije zaobišlo ni teritoriju opštine Kosjerić. Krupan grad opustošio je sela, a povišen je i vodostaj reke Skrapež. U selima Godljevo i Brajkovići došlo je do izlivanja pritoka, poplavljeni su pojedini prilazni putevi, a voda ušla u dvorišta.

- Dosta putnih pravaca je pod vodom. Ovde skoro svaka kuća ima i svoje malinjake, a pitanje da li će šta ostati da se obere, jer je grad tukao duže od 15 minuta. Plašimo se da voda tokom noći još ne nadođe i uđe nam u kuće - rekli su za Rinu meštani.

Povećan vodostaj reke Skrapež u Kosjeriću
Foto: Rina
Povećan vodostaj reke Skrapež u Kosjeriću

Situacija sa rekom Skrapež bila je alarmantna, ali se voda sada polako smanjuje i ne preti opasnost od izlivanja.

- Problematične su pritoke Skrapeža u planinskim selima i bujični potoci. Nadamo se prestanku padavina i stabilizaciji situacije - rekli su meštani.

(Tanjug, Rina, Blic)