Linkovi

SAD i EU osudili poteze kosovske vlade, Kvinta zabrinuta i zbog podizanja pripravnosti Vojske Srbije


ARHIVA - Američki državni sekretar Entoni Blinken ( Foto: AP/Alex Brandon)
ARHIVA - Američki državni sekretar Entoni Blinken ( Foto: AP/Alex Brandon)

Sjedinjene Države snažno su osudile poteze kosovskih vlasti koje su, uprkos otporu grupe građana, ušle u opštinske objekte na sjeveru Kosova.

"Sjedinjene Države snažno osuđuju akcije Vlade Kosova da nasilnim putem pristupi opštinskim zgradama na sjeveru Kosova, koje je preduzela suprotno savjetima SAD i evropskih partnera", poručio je u saopštenju američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Te akcije su dovele do snažne i nepotrebne eskalacije tenzija, podrile naše napore da pomognemo u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i imaće posljedice po naše bilateralne odnose sa Kosovom", upozorio je Blinken.

Američki državni sekretar pozvao je premijera Kosova Aljbina Kurtija da "promijeni kurs", a sve strane "da se uzdrže od daljih akcija koje će podići tenzije i podstaći sukob".

Blinken je na Tviteru od Kurtija zatražio da "odmah obustavi nasilne mjere" i ponovo se usredsredi na dijalog, uz posredovanje Evropske unije.

Saopštenjem se oglasila i Kvinta (Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Njemačka i Velika Britanija) koja je takođe osudila odluku Kosova da "silom obezbijedi pristup opštinskim zgradama na sjeveru Kosova, uprkos pozivima na uzdržanost".

"Pozivamo kosovske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju situaciju, i da se koordinišu sa Euleksom i KFOR-om", navodi se u saopštenju u kojem se osuđuju i napadi na Euleks u Zvečanu.

"Zabrinuti smo zbog odluke Srbije da podigne nivo pripravnosti svojih oružanih snaga na granici sa Kosovom i pozivamo sve strane na maksimalnu uzdržanost i da izbjegavaju zapaljivu retoriku", navodi se u saopštenju Kvinte.

EU najoštrije osuđuje sukobe

Istim povodom oglasila se i Evropska unija.

Saopšteno je da najoštrije osuđuje sukobe kosovske policije i demonstranata na severu Kosova inicirane, kako je precizirano, pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština.

U saopštenju EU izraženo je žaljenje zbog napada na pripadnike njene misije na Kosovu.

EULEX-u mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat”, ukazano je u saopštenju.

NATO poziva na smirivanje situacije na severu Kosova

Severnoatlantska alijansa (NATO) zatražila je od kosovskih institucija da smire stanje na severu Kosova - dan nakon sukoba Policije Kosova i demonstranata iz redova srpske zajednice.

"Pozivamo institucije na Kosovu da stišaju napetosti. Tražimo od svih strana da situaciju reše kroz dijalog. Misija NATO-a, KFOR, budno prati događaje i omogućava bezbedno okruđenje", objavila je na društvenoj mreži Tviter portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Policija Kosova, uprkos otporu grupe građana, ušla je petak u opštinske objekte Zvečan, Zubin Potok, a potom i u Leposavić - opštine u kojima većinski žive Srbi.

Kako je saopšteno, razlog za to bio je pomoć novoizabranim gradonačelnicima da pristupe radnim mestima.

Sjedinjene Države i Evropska unija osudili su poteze kosovskih vlasti, dok je Kvinta saopštila da je zabrinuta zbog podizanja pripravnosti Vojske Srbije - što je bila jedna od reakcija zvaničnog Beograda.

Potrebno je da sve strane doprinesu smirivanju napetosti i uspostavljanju smirenosti. EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokacije. Očuvanje mira i bezbednost na terenu mora biti prioritet”, navodi se u saopštenju Unije.

Ukazano je i da nedavni lokalni izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za uključene opštine.

Takvo rešenje se može naći samo kroz pravi dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba – uz posredovanje EU”, zaključeno je u saopštenju.

Kosovska Policija i gradonačelnici ušli su u opštinske objekte Zvečan, Zubin Potok i Leposavić - opštine u kojima većinski žive Srbi.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja ocenio je da je policija bila "profesionalna u suočavanju sa organizovanim kriminalnim grupama, koje su imale za cilj da ometaju taj proces".

XS
SM
MD
LG