Amerikanci strahuju od odlaska u penziju

Amerikanci strahuju od odlaska u penziju najviše u poslednjih 11 godina, pokazalo je istraživanje kompanije Galup.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.05.2023.

18:13

Amerikanci strahuju od odlaska u penziju
Foto: shutterstock, Koldunov

Samo 43 odsto odraslih građana SAD koji nisu u penziji smatraju da će nakon završetka radnog veka imati dovoljno novca za lagodan život, a to je najmanje od 2012. godine, prenosi CNN.

Procenat onih koji smatraju da će dobro živeti u penziji biće smanjen za pet odsto u odnosu na prošlu godinu, a za 10 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Ovi podaci su "prilično sumorni", izjavio je šef Galupa Muhamed Junis, a oni prema njegovom mišljenju odražavaju zabrinutost zbog visokih troškova stanovanja, strah za bezbednost novca na računima u banci i bojazan zbog moguće recesije.

Istraživanje, koje je sprovedeno između 3. i 25. aprila, pokazalo je da su za svoju budućnost u penziji znatno više zabrinute žene, pošto 36 odsto dama naspram 50 odsto muškaraca smatra da će živeti bezbrižno u poznom dobu.

Optimizam i pesimizam zavise i od visine trenutnih primanja, a 36 odsto pripadnika srednje klase smatra da će živeti u penziji bez finansijskih problema. Rezultati istraživanja su u skladu sa pesimizmom koji proizlazi iz drugih anketa.

Raspoloženje potrošača u SAD je prema Univerzitetu u Mičigenu u maju bilo na istorijskom minimumu, a nedavno istraživanje CNN pokazuje da 76 odsto Amerikanca smatra da je ekonomija u lošem stanju.

Samo 35 odsto Amerikanaca veruje da predsednik Bajden može da uradi ili preporuči dobru svar za ekonomiju, pokazalo je ranije istraživanje Galupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: