Biznis Vesti
Rimac od EU dobio subvenciju od skoro 180 miliona evra za projekat robotaksija!

Rimac od EU dobio subvenciju od skoro 180 miliona evra za projekat robotaksija!

Juče je objavljena vest kako je Evropska komisija odobrila hrvatsku državnu pomoć u iznosu od 179,5 miliona evra za projekt robotaksija. Projekat razvija inovator i preduzetnik Mate Rimac. Sredstva će biti isplaćena u obliku direktne bespovratne pomoći i pokriće oko 45 posto prihvatljivih troškova.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Mate Rimac Foto: Ddp USA / Alexander Pohl / Profimedia
Mate Rimac

Ako se projekat pokaže profitabilnim, odnosno ostvari dodatnu zaradu, Rimac će deo dobijene pomoći vratiti državi, piše portal Indeks. Reč je o projektu šire urbane mobilnosti u Zagrebu koji će korisnicima omogućiti kombinovanje više načina prevoza preko jedinstvene platforme.

Blic preporučuje

Cilj pomoći je podržati fimru P3M (Project 3 Mobility LLC) u razvoju usluge koja se temelji na potpuno autonomnom električnom vozilu, tzv. robotaksiju. Evropska komisija smatra da je ova mera potrebna i prikladna za podršku razvoju inovativnih rešenja za urbanu mobilnost, čime se doprinosi strateškim ciljevima EU povezanima s digitalnom tranzicijom.

Jedan od modela automobila koji razvija kompanija "Rimac", Bugatti V16 Mistral-Rimac
Foto: youcar / youtube
Jedan od modela automobila koji razvija kompanija "Rimac", Bugatti V16 Mistral-Rimac

Šta kažu građani?

U anketi portala pitali su građane Hrvatske da li se slažu s tim da se poreskim obveznicima uzme 180 miliona evra i pokloni Rimcu. Velika većina čitatalaca ne podržava navedenu odluku. U trenutku objave članka (ukupan broj glasova: 37.797), 72 odsto čitalaca je reklo kako se ne slaže s isplatom sredstava Rimcu.

Iza osnivanja kompanije P3M stoje Mate Rimac, Marko Pejković, direktor za strategiju u Rimac Automobilima, i Adriano Mudri, glavni dizajner u Rimac Automobilima. Rimčev projekt robotaksija se našao u službenom dokumentu Plan oporavka i otpornosti, objavljenom u julu 2021. godine

U službenom dokumentu Rimčev projekat nosi naziv "Istraživanje, razvoj i proizvodnja vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture" te je označen kodom C1.4. R5-I2. Za cilj se navodi "razviti i implementirati u potpunosti novi ekosistem urbane mobilnosti (odnosno tzv. MaaS - mobilnost kao usluga), usko integrisan s javnim gradskim prevozom koji će se sastojati od 3 ključne komponente nužne da bi potpuno autonomna vozila mogla funkcionisati i učestvovati u prometu".

(Izvor: Index)

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.